Slovačka: Pokopan likvidirani novinar, u članku objavljenom posthumno opisuje dolazak talijanskih biznismena bliskih mafijaškoj organizaciji

U Slovačkoj su pokopani 27-godišnji novinar Jan Kuciak i njegova zaručnica koji su pronađeni mrtvi u njihovu domu u ponedjeljak navečer. Dok policija još nema ništa o njihovim ubojicama, u zemlji raste nezadovoljstvo. Na ulice Bratislave izašli su deseci tisuća građana. Glavna meta prosvjednika je premijer Robert Fico, čije je suradnike ubijeni novinar povezivao s talijanskom mafijom i pronevjerom novca iz europskih fondova.

Policija u Slovačkoj oslobodila je sedam osoba uhićenih u vezi ubojstva slovačkog istraživačkog novinara i njegove djevojke objavivši da zasad nema dokaza da su povezanim s tim zločinom. Slovačka novinska agencija TASR, pozivajući se na policijske izvore, prenosi da su osumnjičeni pušteni na slobodu nakon 48-satnog pritvora a mediji napominju da je to učinjeno jer više nije bilo osnova za njihovo zadržavanje.Prema slovačkim medijima radi se o talijanskim državljanima koji su bili uhićeni na istoku Slovačke.

Posljednji Kuciakov članak, objavljen posmrtno, prenose vodeći svjetski mediji. U njemu se opisuje dolazak talijanskih biznismena bliskih mafijaškoj organizaciji ‘Ndrangheta na istok Slovačke, uz granicu s Ukrajinom. Njihovo povezivanje s poslovnim ljudima bliskim slovačkom premijeru, te višegodišnja pronevjera novca iz europskih fondova.

U članku se, među ostalim, spominje i rad Marije Troškove. Bivši model iz časopisa za odrasle promaknut je u posebnu savjetnicu premijera Fica, državnika koji je istraživačke novinare, između ostalih uvreda – nazivao i prljavim prostitutkama. Sada nudi milijun eura za informaciju o naručiteljima ubojstva.

Prosvjednici pokazuju da ovakav zločin bez prosvjeda neće proći i žele znati gdje je politička odgovornost u Slovačkoj. Europska komisija pita pak kamo je otišao novac za poljoprivredne projekte. Kuciakove tekstove pomno su pročitali i traže službeni odgovor slovačke vlade, javlja HRT.

Facebook Komentari