Psi koji su sudjelovali u borbama kod Slatine dopremljeni u azil, jedan uginuo, dvije ženke pothranjene, mužjak pun ožiljaka…

Četiri psa iz Bistrice, pokraj Slatine, koja su donedavno navodno sudjelovala u organiziranim psećim borbama do smrti, dopremljena su u sklonište za pse belomanastirske Veterinarske stanice. Odlučio je tako nadležni inspektor.

– Prije nekoliko dana stigla su nam četiri psa križanca u tipu pitbula, dobi od 1,5 do 4 godine. Jedan pas prekjučer je uginuo zbog kronične upale gornjih dišnih putova, dvije ženke su pothranjene, ali u dobrom stanju, a mužjak je pun ožiljaka, ima demodeks, vidljive novije i stare rane te ozebline – priča Jovana Milovanović, voditeljica skloništa za pse Veterinarske stanice Beli Manastir, dodajući kako su kod mužjaka očiti tragovi sukoba s drugim životinjama.

Psi će, dodaje, u belomanastirskom skloništu proći vrijeme adaptacije, nakon čega će ih pokušati udomiti.

– Oni još uvijek ne znaju što je “krevet”, svakodnevna prehrana i slično, jer su, prema našim saznanjima, bili vezani lancima u jednoj šupi. Najvjerojatnije je da su uzgajani samo za borbe – objašnjava Milovanović, naglašavajući kako su prema ljudima dobri, ali mora proći vremena da se naviknu na životinje.

Ono što je sigurno, ovi psi neće moći biti udomljeni u inozemstvu, jer prelaska schengenskih granica nema za pse koji su sudjelovali u borbama.

Podsjetimo, cijela priča povezana je s borbama pasa koje su njihovi vlasnici organizirali zbog klađenja u veće iznose. Kako je Glas već pisao, zbog organiziranja zabranjenih borbi pasa, ali i ubijanja te mučenja životinja, policija je kazneno prijavila četiri muškarca. Tri su uhićena, a četvrti je nedostupan. Policijska uprava virovitičko-podravska priopćila je kako su policijski službenici Policijske postaje Slatina proveli kriminalističko istraživanje nad tri hrvatska državljanina, u dobi od 27, 29 i 33 godine. Nakon ishođenja naloga od suca istrage Županijskog suda Bjelovar policajci su pretražili njihove kuće i druge prostorije. Muškarci su osumnjičeni da su od 1. rujna 2017. do 14. siječnja ove godine u više navrata u napuštenom gospodarskom objektu na širem području Slatine s vlastitim psima sudjelovali u ilegalnim borbama pasa. Detaljnom pretragom policajci su u blizini napuštenog hangara, gdje su se održavale spomenute borbe pasa, u vreći pronašli mješanca pitbula u stanju raspadanja te boks u kojemu su na tepihu vidljivi tragovi krvi. Osim toga, u obližnjem bunaru pronađene su životinjske kosti, čiji su ostatci poslani u Veterinarski institut za vještačenje u Zagrebu. Cijeli je slučaj zgrozio stanovnike slatinskog kraja, ali i cijele Hrvatske.

Na upit portala Virovitica.net, Uprava veterinarstva Ministarstva poljoprivrede prije desetak dana odgovorila je kako je privremeno oduzeto šest pitbul-terijera koji su zatečeni u neprimjerenim uvjetima držanja, zanemareni i nad kojima nisu provedene mjere zdravstvene zaštite te za koje vlasnik nije osigurao propisane uvjete za držanje opasnih pasa. “Psi su nakon privremenog oduzimanja pregledani, ali na njima nisu utvrđeni dokazi koji bi upućivali na to da su se upotrebljavali u borbama pasa. Zatečeni su psi lošeg gojnog stanja i slabe kondicije. Jedan od pasa je tijekom noći nakon zaprimanja i pregleda uginuo, ali je bjesnoća isključena nalazom Veterinarskog zavoda Vinkovci. Pet privremeno oduzetih pasa još je uvijek pod veterinarskom skrbi. Psi će nakon oporavka biti smješteni u sklonište. Nadležnom prekršajnom sudu podnesene su dvije prekršajne prijave zbog zanemarivanja i neprovođenja mjera zdravstvene zaštite. Postupak je još uvijek u tijeku”, piše u dopisu, prenosi Glas Slavonije.

Gradit će se novo sklonište?

U belomanastirskom skloništu za pse u ovom je trenutku 50-ak pasa, ali su potrebe znatno veće. Uz sklonište u Nemetinu, belomanastirsko je jedino na području Osječko-baranjske županije pa su iz Veterinarske stanice pokrenuli razgovore s Gradom Belim Manastirom o gradnji novog skloništa. “Grad je spreman ustupiti nam zemljište u poslovnoj zoni, a mi ćemo investirati u gradnju”, kaže Vinko Benić, direktor Veterinarske stanice Beli Manastir, navodeći kako je riječ o investiciji vrijednoj tri do četiri milijuna kuna. No, dodaje, novo sklonište, točnije, bar učetverostručenje kapaciteta, više je nego potrebno.

Udomitelji pse vraćaju jer laju!?

Kako ističu u Veterinarskoj stanici, prošle su godine udomili oko 550 pasa. Najviše ih je završilo u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Žalosno je, tvrde, što brojni domaći udomitelji nakon mjesec-dva pse žele vratiti zbog poprilično banalnih razloga – obavljanja nužde u dvorištu, pretjeranog lajanja i sličnih.

Jezivo otkriće policije kod Slatine: U napuštenom hangaru su se do smrti borili psi, dok su se njihovi vlasnici te drugi promatrači kladili za veće novčane iznose

Facebook Komentari