Most u Zagrebu održava programsku konvenciju ‘Pokret ostanka’

Radi zaustavljanja odlaska mladih iz Hrvatske Most u Zagrebu, na petoj konvenciji stranke, predstavlja svoj “Program ostanka” koji obuhvaća sedam inicijativa: demografiju, pravosuđe, javnu upravu, energetiku, poduzetništvo, poljoprivredu i zdravstvo. Na konvenciji se okupilo oko 400 članova i simpatizera Mosta.

“Naše političke stranke uvijek traže da im damo sto dana, šest mjeseci, godinu dana. Mi već sada pripremamo konkretne zakonske prijedloge i inicijative koje ćemo realizirati, radimo na najvažnijim područjima kako bismo mogli ponuditi mladim ljudima bolju budućnost”, poručio je čelnik Mosta Božo Petrov. Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja naglasio je kako je nemoguće pričati o ostanku bez ekonomskih uvjeta. “Za mladog čovjeka je teška i spoznaja da cjelokupni društveni sustav ne funkcionira na stvarnim osobnim zaslugam,a već na političkoj i financijskoj ‘podobnosti’. Most to želi promijeniti, a ovo što danas iznosimo tek je početak”, poručio je.

Demografiju, kao jednu od najvažnijih tema u Hrvatskoj, predstavila je pravnica Mosta Petra Mandić, te saborski zastupnik Miro Bulj, koji su kao središnje mjere naveli delimitiranje rodiljnih naknada za drugih šest mjeseci za blizance, treće i svako sljedeće dijete do tri godine života, te poticanje produljenog i smjenskog rada vrtića u skladu s potrebama roditelja. Javnu upravu, odnosno prijedlog reforme birokratskog aparata kako ga vidi Most, predstavio je saborski zastupnik Ante Pranić, koji je rekao kako bi projekt E-poslovanje olakšao poslovanje, a digitalizacija procesa bi omogućila mjerenje radnog učinka te pomogla ostvarenju e-ureda.

Kako vratiti vjeru građana u pravosudni sustav izložili su pravnica Maja Grubišin, bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa, i saborski zastupnik Robert Podolnjak. Radi rješavanja problema na tom području u saborsku proceduru već su upućeni prijedlozi zakona o DSV-u i o sudovima. O poduzetništvu kao temelju novih radnih mjesta govorili su saborski zastupnici Ivana Ninčević Lesandrić i Hrvoje Runtić. ‘Detektirano’ je 27 mjera koje će Most predložiti kako bi se rasteretilo poduzetnike koji bi zatim ulagali sredstva u širenje svoga posla i zapošljavanje. U području energetike Most je pripremio zakonski tekst mikrosolarima, koji je izradio Ante Čikotić, bivši pomoćnik u Ministarstvu energetike. Most predlaže samoopskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, javlja HRT.

Facebook Komentari