Putin pokazao novo nuklearno oružje: Sad ćete nas slušati

Rusija je razvila novi, nepobjedivi raketni sustav, kazao je danas u svom godišnjem govoru o stanju nacije ruski predsjednik Vladimir Putin. U svojevrsnom predizbornom obraćanju, jer izbori su za manje od t ri tjedna, Putin je predstavio nekoliko novih oružja, uključujući i raketu kojoj je doseg “praktički neograničen”.

To novo oružje, istaknuo je, neće moći zaustaviti ni američki proturaketni sustavi u Europi i Aziji. Riječ je o hipersoničnom sustavu nazvanom Sarmat, koji je prošao sva testiranja i “prijeloman” je za ruski sustav – moći će izvesti napad i preko Sjevernog i preko Južnog pola.

Nadalje, naveo je i kako Rusija ima još dva oružja koja mogu nositi nuklearni teret – zračni i podvodni projektil.

“Ove krstareće rakete mogu letjeti nisko, teško ih se otkriva, sposobne su nositi i nuklearni teret i imaju gotovo nepredvidljivu putanju, čime se sprečava presretanje i one postaju nepobjedive za sve sve postojeće i buduće sustave obrane”, kazao je on.

Ustvrdio je kako je Rusija reagirala nakon što je niz godina tražila od SAD-a da ne odustane od sporazuma kojim se ograničava proizvodnja i uporaba balističkih projektila. “Sad ćete nas slušati”, kazao je na kraju, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari