27.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska PRIJENOS Sabor će nakon stanki, od suočavanja s prošlošću do ekologije, raspravljati...

PRIJENOS Sabor će nakon stanki, od suočavanja s prošlošću do ekologije, raspravljati o poslovniku

Saborski zastupnici u četvrtak će, među ostalim, raspravljati o izmjenama i dopunama Poslovnika Hrvatskoga sabora za koje oporba tvrdi kako su pokušaj ograničavanja slobode govora zastupnika, a vladajući ističu da bi izmjene trebale rezultirati učinkovitijim radom na plenarnim sjednicama i smanjiti mogućnost zloporaba poslovničkih mogućnosti, piše dnevnik.hr.

Najveće izmjene u Poslovniku odnose se na aktualno prijepodne i repliku te na institut stanki koji bi se trebao prebaciti u popodnevni termin.

Po prijedlogu izmjena, aktualno prijepodne bi se transformiralo u aktualni sat, koji bi se održavao svakog mjeseca, a članovima Vlade moglo bi se postaviti 15 pitanja, od čega bi osam pripalo oporbi, a sedam vladajućima.

Predlaže se i uređivanje instituta replike koji se, po ocijeni vladajućih, počeo zloupotrebljavati i postao dominantni oblik rasprave u Saboru. Predlaže se tako da se replika skrati s dvije minute na jednu, da zastupnik po točki dnevnog reda može replicirati najviše tri puta, te da si zastupnici unutar istog kluba više ne mogu međusobno replicirati.

Na dnevnom redu Sabora u četvrtak su i izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji kojima se želi omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja radi zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova, ponajprije na nedovoljno razvijenim područjima, te utvrditi najveću prodajnu cijenu POS-ovog stana i građevinskog zemljišta.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

Zastupnici su i danas rad započeli zahtjevima za stanke koje su tražene zbog preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću, zagrebačkog plana za gospodarenje otpadom, problema s vodoopskrbom, LNG terminala i aktualne političke situacije

Najnovije

Još iz rubrike