Vijeće za zabranu Za dom spremni, a petokraka može

Ad

U tijeku je sastanak Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Vijeće bi trebalo donijeti preporuke za buduću legislativu o korištenju simbola nedemokratskih režima, a tu se ponajprije misli na pozdrav “Za dom spremni” iz NDH i zvijezdu petokraku. Teško je očekivati da će ideološki raznorodno Vijeće preporuke donijeti konsenzusom u vezi s tim temama.

Kako neslužbeno doznaje HRT, svi se članovi Vijeća slažu oko historiografskog dijela i osude svih totalitarnih sistema. Prijepori su nastali oko pravne regulative pojedinih simbola. Navodno će Vladi preporučiti da usklik “Za dom spremni” bude zabranjen us svim slučajevima osim kad se radi o postrojbama iz Domovinskog rata. Tako ga HOS neće trebati sklanjati sa svog grba.

Nesuglasica ima i kad je u pitanju zvijezda petokraka. Dio članova povjerenstva zalaže se za njezino izjednačavanje s ostalim fašističkim simbolima, a ostali to smatraju nedopustivim i pritom se pozivaju na Odluku Europskog suda za ljudska prava iz 2008. prema kojoj je to simbol i borbe za jednakost i radništvo. Vjerojatno do konsenzusa neće doći, javlja Kristina Pešić, tako da pri predstavljanju zaključaka možemo očekivati i izdvojene zaključke. Dodaje kako je premijer Andrej Plenković sklon poštovanju odluka EU suda, ali uz osudu komunizma i srpske agresije, piše HRT.

Dokument dijaloga by Anonymous Aykg3WDQ9a on Scribd

Facebook Komentari