Malteška predsjednica Marie-Louise Coleiro Preca u posjetu je Hrvatskoj

Malteška predsjednica Marie-Louise Coleiro Preca u posjetu je Hrvatskoj. Sastala se s hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Drago mi je da je 2017. donijela veliko ubrzanje naših odnosa. Hrvatska će učiti iz malteškog predsjedanja i vaša formula 3M, maritimne, odnosno pomorske dimenzije, mediteranske dimenzije i migracija, bit će iznimno korisna i u oblikovanju hrvatskog predsjedanja Europskom unijom koje će uslijediti u prvoj polovici 2020.

Hrvatska predsjednica istaknula je da su bilateralni odnosi između Malte i Hrvatske iznimno dobri, te da nemamo otvorenih pitanja, ali ima puno prostora za njihovo širenje i produbljivanje, rekla je.

Ono što je iznimno bitno jesu i zajednički interesi unutar Europske unije. Europa jednakopravnih država, Europa u kojoj svi imaju pravo na jednak razvoj. Ne Europa više dimenzija i brzina, već Europa koja će odgovoriti na izazove s kojima se susreće i koja će prije svega voditi računa o interesima svojih građana, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.

Prvog dana malteška predsjednica sastat će se i sa premijerom Andrejom Plenkovićem, te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, a popodne će sudjelovat će i na hrvatsko-malteškom gospodarskom forumu, gdje će se govoriti o mogućnostima produbljivanja poslovanja između Hrvatske i Malte koja ima manje od pola milijuna stanovnika, ali dvostuko veći BDP po glavi stanovnika, javlja HRT.

Facebook Komentari