Malo porazno istraživanje: Čak 26 posto mladića u Hrvatskoj misli da je pljusnuti curu ok

Čak 26 posto ispitanih mladića i 13 posto djevojaka smatra kako pljuska nije nasilno ponašanje, pokazuje istraživanje Društva za psihološku pomoć (DPP) i Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI). Gledamo li na pljusku kao na „odgojnu metodu“ i prelazimo li lako preko tog „laganog udarca“?

Isto tako, čak se 25 posto mladića složilo da bi djevojka trebala pristati na seksualni odnos ako na nju potroše „dosta novca“ te isti postotak mladića smatra da prisiljavanje na seksualne odnose nije nasilno ponašanje. Razlog tome su duboko ukorijenjena uvjerenja i mitovi o partnerskim odnosima čiji rezultat je nerijetko verbalno, psihičko i fizičko maltretiranje.

Ove su brojke iznijele studentice psihologije Zadarskog sveučilišta Magdalena Antičević, Lucija Krnčević, Antonija Prpić i Lucija Šestan, Matea Bodrožić Selak, Josipa Ćurić, Petra Kasap, Karla Matić i Valerija Posavec, u sklopu 11. tjedna psihologije na radionicama prvenstveno namijenjenima srednjoškolcima. Riječ je o radionicama otvorenoga tipa koje se izvode u sklopu programa prevencije nasilja u vezama mladih.

– U planu je i skora suradnja sa Zavodom za javno zdravstvo, sve je još u fazi dogovora, no pretpostavljam kako bismo na proljeće započeli sa radionicama u srednjim školama ne samo u Zadru, nego i diljem Zadarske županije – kazala nam je izv. prof. dr. sc. Vera Ćubela Adorić, a sve radi osvještavanja mladih kako bi naučili prepoznati problem nasilja u svojoj vezi i u blizini.
Ljubomora je znak ljubavi, djevojka je ta koja se treba prikloniti mladiću u vezi, prihvatljivije je da mladić prevari djevojku nego ona njega, ako si u vezi, prihvatljivo je zapostaviti prijatelje – ovakve i još brojne tvrdnje predmet su diskusije na spomenutim radionicama i kroz razgovor te pismene vježbe pokušavaju se razbiti određeni mitovi te osvijestiti što je uopće u vezi važno. Ako do nasilja već dođe, učenici će također naučiti kako se u tom trenu postaviti te što napraviti ako budu svjedok nasilja.

– U jednom poznatom terenskom eksperimentu prikazana je norma nemiješanja u privatne stvari osobe koja zapravo koči ljude da interveniraju kada vide nasilje. Dakle, na ulici je inscenirana situacija u kojoj muškarac fizički napada ženu. Kada ona viče: „Makni se od mene, ne poznajem te!“ – prolaznici više reagiraju nego u situaciji kada ona zapomaže: „Makni se od mene, ne znam zašto sam se uopće udala za tebe!“ Ta norma nemiješanja u privatno zapravo je velika kočnica – objasnila je profesorica Ćubela Adorić.

Žene i djevojke i dalje su češće žrtve fizičkih napada, a muškarci su više izloženi verbalnom nasilju žena, također smo saznali na radionici. Kako bi se komunikacija između partnera poboljšala, potrebna je i edukacija o tome kako se uopće konstruktivno razgovara i svađa. Zato je dio ovog programa prevencije nasilja u mladenačkim vezama i učenje o asertivnim porukama. Kada netko krši naša prava, možemo se suprotstaviti, tj, založiti se sebe uporabom asertivnih poruka koje se sastoje od opisa ponašanja druge osobe, ali bez osuđivanja, opisivanja posljedica tog ponašanja te prijedloga željene promjene.

Tolerancija, razumijevanje, uvažavanje, poznavanje svojih želja i granica te edukacija ključni su pojmovi koji mladenačke veze čine nenasilnima. Alarmantni postoci koji opravdavaju nasilje s početka teksta, kao i podatak da je čak dvije trećine mladih doživjelo neku vrstu nasilja, pokazuju da je edukacija neophodna i da nikada nije dovoljno da ponovimo – nasilje nije i nikada neće biti ljubav!, piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Komentari