Najnovije

Hrvatska se probudila s debelim minusima, pa i -20, poledicom i burom, ali ipak je negdje bilo u plusu

U novi tjedan veći dio zemlje ušao je s temperaturnim minusima.

U ponedjeljak ujutro dočekali su nas “debeli” minusi. U 6 sati u Zagrebu je tako izmjereno -9.8 stupnjeva Celzijevih. Mještani Varaždina, Križevac i Otočca probudili su se na minus 11 stupnjeva. Na Plitvičkim jezerima izmjereno je minus 13.1 stupnjeva.

I dok se većina Hrvatske probudila u minusu, neki su novi tjedan ipak započeli u plusu pa je tako u ponedjeljak ujutro u Dubrovniku zabilježen 1.5 stupnjeva Celzijevih, u Makarskoj 2 stupnja, a na Palagruži 4 stupnja Celzijeva.

Najniža temperatura izmjerena je na Zavižanu, minus 20 stupnjeva.

Snijeg otežava vožnju

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno, izvijestio je HAK.

Snijeg i dalje otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a vozače se upozorava i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost vozači koji prometuju cestama kroz Gorski kotar pozivaju se na krajnji oprez. Također, HAK upozorava sve sudionike u prometu da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme.

Što nas očekuje?

Vjetar je tijekom nedjelje u cijeloj zemlji pojačavao dojam hladnoće. Oborine su u kopnenim predjelima uglavnom izostale, ali zato je susnježice i snijega bilo uz obalu. U ponedjeljak će povremenog snijega biti u gotovo cijeloj zemlji te će se i dalje zbog vjetra činiti da je hladnije.

Od ponedjeljka ujutro bit će pretežno oblačno sa slabim snijegom. Vjetar će biti umjeren i jak, u gorju na udare i olujan sjeveroistočnjak, a na moru će i dalje puhati bura, umjerena do jaka, ponegdje olujna, a podno Velebita i orkanska. Temperatura će biti još niža od današnje: dvoznamenkastih minusa bit će gotovo u svim kopnenim područjima pa čak i u unutrašnjosti Istre, a na Jadranu će biti nešto toplije.

Ponedjeljak će biti uvod u hladan tjedan

U nastavku dana u središnjoj Hrvatskoj bit će oblačno, hladno i vjetrovito te će na nekim mjestima padati snijeg. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak, a temperatura će iznositi oko minus pet.

I na istoku, u Slavoniji, bit će oblačno uz snijeg, koji će od sredine dana biti izraženiji. Uz umjeren sjeverni vjetar i ondje će, uz temperaturu od minus šest do minus dva stupnja, biti vrlo hladno.

U gorju će biti oblačno s povremenim snijegom, kojeg će biti i uz obalu sjevernog Jadrana, osobito na riječkom području. Puhat će jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura, a temperatura u gorju će iznositi između minus 12 i minus osam, dok će na Jadranu biti oko nule.

I u Dalmaciji će biti zimsko vrijeme. Bit će oblačno, ponegdje sa susnježicom i snijegom. Temperatura će biti oko nule, najviše do četiri stupnja, a dojam hladnoće će i ovdje pojačavati jaka, na udare i olujna bura.

Zbog niskih temperatura i jakog vjetra potrebna je dodatna opreznost

Idućih će dana na kopnu i dalje biti hladno, osobito sredinom tjedna, kada će se uz postupno razvedravanje temperatura još više sniziti. Minimalna će biti od minus 15 do minus 10, lokalno i do minus 20. Tijekom četvrtka doći će do novog naoblačenja. Bit će snijega, a moguće su i ledene kiše.

I na Jadranu će idućih dana ostati hladno. Jutarnja temperatura će biti u minusu pa će biti i mraza. Utorak će bura oslabjeti, a od četvrtka će uz više oblaka biti i oborina.

Uz ovakve vremenske neprilike, DHMZ je za ponedjeljak izdao brojna upozorenja. Zbog niskih temperatura, jakog vjetra, ali i moguće poledice, potrebno je u danima koji su pred nama biti dodatno oprezan, piše dnevnik.hr.


Facebook Komentari