Obuljen Koržinek: Posao ministra kulture nije obračunavanje

Ad

Gošća emisije Nedjeljom u dva bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Lijeva i desna kultura, sloboda u umjetnosti te širenje mržnje na internetu i u medijima neke su od tema emisije. “Trudim se raditi tako da iza mog manata ostanu neka poboljšanja. Ako ne koristite poziciju za osobne dobitke i radite u općem dobru, onda rezultati neće izstati”, poručila je.

U svom radu ‘ne osjeća opoziciju’, a osvrčući se na neke izjave svog prethodnika Zlatka Hasanbegovića kazala je kako “u društvu postoje pojedinci koji žele pretvoriti kulturu u područje ideoloških sukoba i zazvaju isključivosti”. “Kultura je upravo suprotno – područje slobodnog stvaralaštva, izražavanja i uključivosti. Posao ministra kulture nije obračunavanje”, dodala je. Iako je uvijek bila dio tima HDZ-ovih vlada, u HDZ je ušla tek prije godinu dana i stavila se na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću. Vjeruje da je on osoba koja donosi duh uvažavanja u politiku.

Kao ministrica, kazala je – ima cilj reformirati kulturni sustav (izaći do kraja SIZ-ovskog načina financiranja) i povući velika sredstva iz fondova EU-a za kulturne i kreativne industrije. Financiranje kulture u Hrvagskoj nije toliko centralizirano, kazala je te iznijela podatak da kultura dobiva 40 posto novca iz Ministarstva, oko 40 posto od Grada Zagreba, a ostali postotak dolazi od jedinica lokalne samouprave i županija.

Obrazložila je i sadržaj naputka kojega je poslala, a povod kojega je bio Oliver Frljić – u kojemu je poručila kako umjetnik mora u svom djelovanju imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje. “To je bilo brzo priopćenje, napisano u subotu ujutro. U demokratskoj državi svatko ima pravo na slobodu izražavanja, ali umjetnik ne može sve svoje neistomišljenike nazivati fašistima”, kazala je. Stojimo iza prostora slobode u djelovanju, ali ona ne bi trebala zadirati u prava drugih na način da ih vrijeđa”, kazala je Obuljen Koržinek koju ljuti da se kazališna scena u Hrvatskoj sudi i komentira svedena na jedan uradak.

Govoreći o širenju mržnje na internetu (brisanje komentara članaka), kazala je kako treba odvojiti pravila vezana za medije i ona koja važe za kulturu. “Postoje razlozi zbog kojih je područje medija ‘izuzetno’ regulirano vezano za neke teme, posebno elektroničkih medija. Zakon je tu prilično jasan, a pitanje je kako mi zakon provodimo”, kazala je. “Nisu problem mediji koji su urednički oblikovani, već sadržaj koji se dijeli putem društvenih mreža. Ni u EU ni na globalnoj razini još uvijek ne postoji namjera da se društvene mreže definiraju kao mediji. Zbog velikog postotka sadržaja koji poziva na mržnju, i lažnih vijesti – postoji potreba da se ono što se stavlja u javnost putem društvenih mreža – drugačije uredi”, naglasila je.

“Zakon o elektroničkim medijima ide u izmjenu u četvrtom kvartalu godine i i bit će određenih iskoraka prema nelinearnim uslugama – kako bi podigli standardi. Ministarstvo kulture tu je samo jedan od dionika”, kazala je. Odgovarajući na pitanje financiranja nekih neprofitnih medija, koje je ukinuo bivši ministar Zlatko Hasanbegović Naglasila je kako smatra da “nije dobro da Ministarstvo kulture financira medije”.

Facebook Komentari