Aleksić objasnio što će se događati kada stigne očekivana presuda VTS-a oko kredita u CHF

Zastupnik Snage Goran Aleksić na svom fb-u pojasnio je očekivanja od VTS-a oko presude za CHF.

ŽELIM OBJASNITI DODATNO ŠTO ĆE SE DOGODITI AKO VTS PRESUDI DA JE VALUTNA KLAUZULA CHF NIŠTETNA

Postoje određene nejasnoće oko toga, pa tu i tamo imam rasprave s onima koji razumiju, ali i s onima koji ne razumiju što će se dogoditi.

Hipotetski ću reći da je VTS već presudio da je VK CHF ništetna. U tome slučaju, ukratko:

1. Kolektivna presuda ne glasi na ime i prezime, nego na sve ljude koji su ugovorili u razdoblju 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008. valutnu kaluzulu CHF u osuđenim bankama.

2. Svatko će morati privatno zatražiti svoj novac, bilo nagodbom s bankom, bilo tužbom. Možda će biti i neki drugi način, ali o tome ćemo više znati tek nakon presude.

3. Najbolji način za tužbu bit će da se tuži na prvome mjestu za ništetnost ugovora, a podredno za ništetnost promjenjive kamatne stope i ništetnost valutne klauzule. O tome što znači jedno, a što drugo, neću ovdje komplicirati. Svatko za takva pitanja ima pravni mail Udruge Franak. Uglavnom, oba slučaja su takva da bi banke svima koji su redovno plaćali svoje rate morale vratiti popriličnu količinu novca.

4. Država može zakonom to riješiti na način da dužnici mogu na temelju presude i zakona zahtijevati svoj novac od banaka, međutim, dosadašnja iskustva s vlašću koju imamo su poražavajuća. Vlast je sklona bankama i nesklona narodu koji na izborima glasa upravo za takvu vlast.

Moram dodati – uistinu smo čudni, dajemo glasove onima koji rade protiv nas… Samo zato jer drže desnicu na srcu, i glume domoljube…

Za više pitanja: pravo.udrugafranak@gmail.com

Share This Article