VIDEO Dolazak sibirske hladnoće, pripremite se

Subota donosi različite vremenske prilike kontinentalnoj i primorskoj Hrvatskoj. Dok je u unutrašnjosti oblačno, tmurno s temperaturama od -3 do 0°C i slabim snijegom, na Jadranu prevladava barem djelomice sunčano vrijeme sa znatno višim temperaturama, od 7 na sjeveru do čak 16°C na jugu.

Na Jadranu su zabilježeni orkanski udari bure. Prema podacima DHMZ-a, najjači udar od 145 km/h zabilježen je u Povilama, 125 km/h u Prizni, a 120 km/h u Senju. Bura će sada malo oslabjeti, ali se s pritjecanjem hladnijeg zraka očekuje njezino ponovno jačanje.

Pogled na kartu Europe ukazuje na približavanje niskih temperatura zraka sa sjeveroistoka kontinenta. Dolazak sibirskog zraka uočava se i na satelitskim snimkama u obliku jakog sjeveroistočnog strujanja koje tjera oblake s našeg područja što nam pokazuje prirodu suhe, ali hladne zračne mase koja dolazi iz Sibira.

Osjetni pad temperature od večeras

Iako već danas u naše krajeve pritječe hladniji zrak s istoka, to će se posebice osjetiti večeras i noćas kada će temperature u unutrašnjosti pasti na oko -5°C, u gorju i prema -10°C, a sve će to biti praćeno umjerenim i jakim sjeveroistočnim vjetrom zbog čega će osjet niske temperature biti još izraženiji.

Na Jadranu će prema kraju dana i noćas jačati bura s kojom će se hladni zrak “prebacivati” preko obalnih planina, tako da će već ujutro minusa biti na sjevernom Jadranu, posebice u podvelebitskom primorju gdje će bura donositi snježne pahulje, piše neverin.hr.

Facebook Komentari