Dugo ‘pijuckanje’ čaja nakon ručka štetno je za zube, ali i još štošta

Pretjerano konzumiranje kiselih namirnica kao što su voćni čajevi i voda s okusom ili voće može biti štetno za zube, pokazala je britanska studija.

Znanstveni tim iz londonskog The King’s Collegea otkrio je da ispijanje takvih piće između obroka i njihovo predugo pijenje povećava rizik od štete za zubnu caklinu. Istražujući prehrambene navike 300 ljudi znanstvenici su ustanovili da se problem povećava kod onih koji više jedu kisele namirnice.

Voćni sokovi, voćni čajevi, dijetna pića i pića sa mnogo šećera te vode s okusom su sve namirnice koje mogu izazvati ‘pucanje cakline’. Njihovo pijuckanje ili zadržavanje u ustima prije gutanja povećava rizik.

“Ako ih pijete duže vrijeme, više od pet minuta, ili ako se ‘igrate’ s hranom u ustima ili ako jedete komade voće duže vrijeme, a ne pojedete ih kao cijelo voće – sve te stvari mogu oštetititi vaše zube”, kazala je vodeća autorica u ovom istraživanju dr. Saoirse O’Toole.

Objasnila je da ako pojedete jabuku nakon ručka da se čuvate da ne jedete ništa kiselo kasnije navečer. “Ukoliko popijete čašu vina navečer, tada nemojte piti voćni čaj ujutro”, objasnila je O’Toole i dodala kako je najvažnije banasirati namirnice u prehrani, prenosi N1.

Facebook Komentari