Alternativa za Njemačku (AFD) je po prvi put u povijesti ispred SPD-a, sad su druga stranka u toj zemlji

Prema anketi koju je proveo Die Welt, nacionalna i konzervativna “Alternativa za Njemačku” (AFD) je po prvi put u povijesti ispred “Socijaldemokratske partije Njemačke” (SPD). Iako ne za mnogo postotnih bodova, ipak je postala druga najpopularnija stranka u Njemačkoj. Naime, od početka godine do danas je s 13% rejting stranke porastao na 16%.

Značajno je da su uspjeli ojačati CDU / CSU i AfD, dok su svi ostali izgubili potporu ili u najboljem slučaju zadržali pozicije, kao “Zeleni”. Drugo mjesto “Alternative za Njemačku” je nestabilno, ali je jedina stranka kojoj raste rejting, čak i u uvjetima jačanja stranke Angele Merkel.

Uspon nacionalnih osjećaja u “motoru Europe” se nastavlja i nakon izbora, što je znak opće konzervativne revolucije.

Nakon što su postali omrznuti u glavnom dijelu periferije i poluperiferije, liberali, koji rade isključivo u interesu globalnih špekulanata i uništavaju srednju klasu, sada gube podršku i u srcu razvijenog svijeta. Naravno, to se pripisuje “vanjskom utjecaju”, “ruskoj propagandi”, “lažnim vijestima” i čemu sve ne, ali pozornost njemačkog građanina se usmjerava na gubitak izgleda za budućnost zbog priljeva imigranata i pitanja vezanim sa sigurnost društva.

Cijena ove “supstitucije stanovništva”, koju neoliberalni ekonomski stručnjaci smatraju “nužnom za daljnji gospodarski rast”, je rast svijesti o pripadnosti društvu i zajednici, što je dovelo do ponovnog buđenja nacionalnih osjećaja.

No, liberalna histerija, uključujući i hibrid “lijevih liberala“, za koje ozbiljni politolozi tvrde da je spoj dvije nespojive, kontradiktorne političke misli, budući da prva izvorno zagovara revoluciju i nasilno svrgavanje vladavine buržoazije, a druga stoji na braniku kapitalizma, slobodnog tržišta i vladavine iste te buržoazije, propagandom pokušava predstaviti konzervativce i domoljube ne samo nacionalistima, nego nacistima, poput onih u Ukrajini, koji su na vlast došli uz pomoć Angele Merkel.

Liberali su naprosto osuđeni na neuspjeh, jer čine istu grešku kao svi režimi koji su mijenjali i stvarali novog čovjeka.

Međutim, uspjeh konzervativaca i nacionalnog osvješćivanja u Njemačkoj ne treba preuveličavati. Njihov ograničeni domet dokazuje i djelomično jačanje pozicija Angele Merkel i CDU / CSU.

Ipak, iako s niskom razinom podrške, AfD je na kraju ipak druga stranka po popularnosti, a SPD pada isključivo zbog unutarnje krize u stranci. No, čak i odlazak Martina Schulza ne znači da SPD odustaje od svoje hibridne “lijevo-liberalne ideologije”. Ona je još uvijek živa, što pokazuje dobar položaj stranke, iako treće, stoga još uvijek predstavlja opasnost za društvo.

Kako će se stvari dalje razvijati, nemoguće je prognozirati. Prije nekoliko godina su konzervativci i desničarski populisti u Njemačkoj u najboljem slučaju bili marginalizirani, nesposobni da uđu ni u regionalni parlament, dok su o Bundestagu mogli samo sanjati.

No, na parlamentarnim izborima 2017. godine, “Alternativa za Njemačku” zauzima treće mjesto, osvojivši 94 mjesta u Bundestagu. Kao što smo rekli, sada postaje druga najpopularnija stranka u Njemačkoj i lošije stoji samo od bloka CDU / CSU Angele Merkel.

Od početka 2018. je popularnost AfD-a narasla s 13 na 16%. AfD je uvijek bila za nekoliko postotnih bodova ispred ostalih manjih stranaka, a izbijanje na drugo mjesto nije bilo predviđeno u političkoj platformi stranke, što se na kraju dogodilo.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj su završili u rujnu, a nova vlada još nije formirana. Glavni razlog za to je najniži rezultat u 12 godina vladavine Angele Merkel iz središta CDU / CSU. Sa samo 33% glasova, stranka treba podršku drugih političkih snaga da formira novu vladu.

CDU / CSU su dogovorili koaliciju, suprotno obećanjima SPD-a da će ostati oporba demokršćanima. Stranka je za takvu odluku platila visoku cijenu i pod pritiskom jednog dijela stranke je Martin Schulz podnio ostavku, a rejting socijaldemokrata pao na 15,5%.

Nedvojbeno je CDU / CSU vodeća politička snaga u Njemačkoj. No, ljeto 2017. godine, kada je blok podržavalo 40% birača, sada je daleka prošlost.

Glavni razlog je neuspjeh pregovora o stvaranju koalicije bez socijaldemokrata u studenom prošle godine, relativni neuspjeh na izborima za Bundestag i politika stranke prema imigrantima, koju desni dio demokršćana smatra “premekanom”.

Unatoč činjenici da je AfD danas druga najpopularnija stranka u Njemačkoj, prerano je reći da su postali uistinu stranka njemačkog naroda. “Alternativa za Njemačku” je prosvjedna stranka i rate joj podrška ne zato što je glasači podržavaju, već zato što prosvjeduju protiv demokršćana i socijaldemokrata. No, ovo je pravi trenutak za iskoristiti, ako se želi profilirati kao stranka koja zastupa široke slojeve njemačkog društva.

Osim toga, SPD će možda iznova zaobići AfD nakon što socijaldemokrati prevladaju trenutnu krizu. “Alternativa za Njemačku” može postati narodna stranka i raditi s desnim centrom CDU / CSU, ali kada dođe do smjene u vodstvu ovog bloka. Takav presedan već postoji. Radikalno i umjereno konzervativne desne stranke su uspješno formirale vladu u Austriji.

Podsjetimo, “Alternativa za Njemačku” je 2013. nastala kao prosvjedna stranka i u početku se borila protiv eura. Platforma stranke, doduše, nije predviđala izlazak Njemačke iz EU, ali se zato zalagala za ukidanje eurozone, povratak njemačke marke i uvođenje instituta neposredne demokracije. S vremenom je u AfD došlo do raskola između umjerenog krila na čelu s Berndom Luckeom i radikalnije frakcije na čelu s Frauke Petry, koja je počela vršiti sve veći naglasak na pitanje ilegalne imigracije. Lucke je nakon toga napustio stranku, a AfD-u je nakon toga rasla podrška, što se tumači posljedicama europske migrantske krize i politike poticanja useljavanja izbjeglica s Bliskog istoka od strane Angele Merkel, koja je izazvala veliko nezadovoljstvo među njemačkim stanovništvom, piše logicno.com.

Facebook Komentari