Bošnjaković obećava nekakvo ubrzanje oko Ovršnog zakona, Strinavić upozorava da radi sataraš, a radna skupina plod je interesnih lobija da dodatno zaštite svoj lukrativni posao

Kad je Večernji list početkom godine objavio da u Vladinu planu zakonodavnih aktivnosti za 2018. nije predviđeno donošenje novog Ovršnog zakona, unatoč retorici vladajućih da rješavanje problema blokiranih smatraju prioritetom, akciju Spasimo blokirane! intenzivirali smo gotovo svakodnevnim tekstovima o toj temi, piše Valentina Wiesner.

Pritisak javnosti uslijedio je i iz drugih medija, na prijedlozima promjena ovršnog zakona odjednom su počeli raditi HNS, SDP i Živi zid, uz Most koji se tom tematikom bavi već dugo, a o blokiranima se oglasio čak i “bloger”, Ivica Todorić. Takvu kampanju očito više nije moguće ignorirati pa se i Ministarstvo pravosuđa napokon pokrenulo te radnu skupinu za izradu novog Ovršnog zakona, koja se u tri mjeseca od osnivanja sastala samo jednom, pritisnulo na gotovo udarnički tempo.

Kako je Večernjem otkrio ministar Bošnjaković, sad se sastaju svaki ponedjeljak, a jučer su se formirale i prve podskupine za posebne dijelove zakona.

– Sastavljene su podskupine za ovrhu nad nekretninama, nad novčanim sredstvima i nad pokretninama. Intenzivno se radi, proučavaju se slovenski i austrijski zakon, kombiniraju najbolja rješenja iz jednog i drugog. Organizirat ćemo i da se koji put radna skupina može izolirati na dva dana u nekom od hotela u sklopu našeg zatvorskog sustava kako bismo ubrzali dinamiku – kaže ministar Bošnjaković koji bi im se tada i osobno pridružio. Dodaje da će se zaključci koje donesu stavljati pred povjerenstvo i o svakome otvarati javna rasprava koja će uključivati i okrugle stolove. Želja mu je, ističe, da se prijedlog zakona iskristalizira do ljeta, a na pitanje može li to i brže, odgovara da članovi radne skupine imaju svoje redovite poslove koje uz jači tempo ne bi uspjeli obavljati.

– To su suci koji imaju svoje predmete, fakultetski profesori, predstavnici komora i sindikata, bankarskog sektora… koji moraju ispunjavati svoje dnevne obveze – pravda ih ministar te poručuje da su vrata otvorena i predsjednici Udruge Blokirani Miriam Kervatin koja je nedavno istupila iz radne skupine revoltirana dinamikom i smjerom rada. Na pitanje o konkretnijim izmjenama koje bi zakon trebao donijeti, uz digitalizaciju ovrha, ističe da je jedan od ciljeva maksimalno smanjenje troškova ovrha.

– S jedne strane želimo postići brže i efikasnije ovrhe, a s druge zaštitu ovršenika. Neću dopustiti da se i dalje mogu događati ovršne radnje za koje ljudi ne znaju. Ciljevi su nam lijepo posloženi, ali ih je teško dostići – kaže, otkrivajući da bi se u sustav ovrha mogli vratiti javni ovršitelji, ukinuti 2012. Poseban naglasak bit će i na redoslijedu naplate u ovrsi, kad su posrijedi kamata, glavnica i troškovi postupka.

Što kažu Blokirani

Miriam Kervatin, predsjednicu Udruge Blokirani, žalosti što ne čuje jasno izraženu političku volju da se reformom ovršnog sustava zauvijek onemogući aktualni apsolutizam ovršne vlasti koji, kako kaže, djeluje u svoju korist, a na štetu svih nas. Takva bi poruka, ističe, bila presudna da se istog trena vrati u radnu skupinu, a vjeruje da bi utjecala i na rezultat budućih izbora. – Činjenica da ministar kaže da će se zalagati da ovrhe više ne bude, a da ovršenik, odnosno osumnjičeni za dug, bude obaviješten, meni automatski nameće potrebu da pitam zbog koga i zašto ste dopustili da se u Hrvatskoj već osam godina provode ovrhe tako da je jedna strana pravno diskriminirana, čime se krši pravo na pravično suđenje – komentira Kervatin. Što se tiče povratka javnih ovršitelja, čini joj se da bi se njihovim ulaskom u red onih koji već žive na grbači prezaduženih broj blokiranih povećao za još jednu nulu.

I Mario Strinavić, tajnik Blokiranih, protiv je “outsourcanja” ovrha javnim bilježnicima i odvjetnicima i, po ovoj ideji, javnim ovršiteljima, piše Večernji.

Strinavić pojašnjava

Na svom fb-u glavni tajnik Blokiranih Mario Strinavić tvrdi da je iz izjava ministra Bošnjakovića jasno vidljivo da postoji utjecaj onih za koje je govorio da ne bi trebali sačinjavati radnu skupinu te sudjelovati u kreiranju zakona.

Ono što je dakako zabrinjavajuće je i činjenica da ministar Bošnjaković govori kako “uzimaju” najbolje od slovenskog i austrijskog ovršnog zakona. Jasno i nedvosmisleno sam upozoravao da se zakoni ne kombiniraju i da ako nisu u stanju prepišu jedan od ta dva modela zakona, ali ih nikako kombinirati jer ćemo dobiti “sataraš zakon koji imamo i sada na snazi, kaže Strinavić.

Da ponovim, nikakav outsourcing ovlasti suda se ne smije i ne može prenositi na javne bilježnike i odvjetnike, a kako vidimo i javni ovršitelji se sad spominju kao budući sudionici u ovršnom postupku. Svako povećanje sudionika u ovršnom postupku imat će za posljedicu povećanje troška što je jedna od zamjerki svim izmjenama i dopunama ovršnog zakona koje su se dogodile od 2010.-2017. Dakle, kako u ovršnom postupku, ukoliko ga vrate na sudove, javnim bilježnicima i odvjetnicima, kad se radi o ovrhama nad novčanim sredstvima, kao i javnim ovršiteljima nema mjesta i oni iz tog postupka apsolutno moraju biti izbačeni. Volio bih postaviti pitanje ministru Bošnjakoviću tko sada u ime suda provodi ovrhe ? Provode ih sudski izvršitelji s plaćom od 3.600 kuna, a oni bi uzimali vanjske suradnike koji bi u postupcima uzimali na stotine milijuna kuna potpuno bespotrebno.
Dakle, očito je da je radna skupina sastavljena na ovakav način plod interesnih lobija da kroz budući zakon dodatno zaštite svoj lukrativni posao i ne postoji niti teoretska šansa da ćemo to podržati, zaključije Strinavić.

Facebook Komentari