Faktički drugi čovjek Vlade šef HNS-a Ivan Vrdoljak otkrio da Martina Dalić ostaje, evo do kad

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak komentirao je ostavku izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka.

Je li zapravo greška napravljena kada je pisan lex Agrokor?

Ne bih se previše vraćao u prošlost. Tada HNS nije glasovao za zakon i za Ramljaka, a nismo ni bili u Vladi. Želim da danas raspravu vratimo na suštinu, a to je bio i cilj svih onih koji su izglasali zakon, a to je stabilizacija gospodarstva, zadržavanje inudustrijske proizvodnje i radnih mjesta i to treba biti cilj procesa i nagodbe.

U Agrokoru je smanjen broj zaposlenih za više od 9 posto. Je li to spašavanje radnih mjesta?

Proces restrukturiranja mora ići u dva pravca: najvažniji je restrukturiranje duga i da sustav zajedno sa svim dobavljačima i partnerima može funkcionirati. Drugi su sami procesi unutar sustava Agrokora koji očito nisu bili na razini, jer ne bi došlo do ovakvog stanja. U takvim restrukturiranjima načina upravljanja i cijeloj korporativnoj higijeni koja treba doći u sustavu Agrokora može doći do novih investicija u profitabilnim kompanijama ili otpuštanja u nekim manje profitabilnim. Prosječni prirodni odljev je oko 4-5 posto. Najvažnija je srednjoročna održivost kompanije.

Nije jasno što bi bila uspješna nagodba?

Interes Hrvatske je stabilnost gospodarstva, održivost industrije i zaposlenost. Ne samo u sustavu Agrokora nego i kod dobavljača. On je u potpunoj koliziji sa interesima velikih financijskih vjerovnika. To je i bio najveći izazov nagodbe gdje smo mi morali zadržati svoje interes, a financijski vjerovnici svoju budućnost vide u naplati dijela duga kroz opstojnost sustava. Potpuno je jasno da financijski vjerovnici su u koliziji sa državnim interesima.

Je li Ramljak kriv i mora li otići?

Ide mi na živce ta slika da cijeli sustav restrukturiranja ovisi o jednom čovjeku. To nije istina. Mislim da je Ramljak radio nemoralne stvari i jasna mi je zainteresiranost javnosti i da se kao prioritet za njegov odlazak shvaćaju konzultantski ugovori. Smeta me što se nagodba neće dostići 10. travnja. Uspješnost rada bi se trebala mjeriti na način da je rok bio 10. travnja, a on neće biti ispunjen. Zabrinjava me da se odgađaju rokovi koji su bili određeni.

Treba li DORH istražiti sve vezano uz Ramljaka?

Neka institucije rade svoj posao.

Je li sad vrijeme za Supermana kojeg ste nudili Plenkviću prošle godine?

Vrijeme za Supermana je prošlo. Sad treba doći razuman, stručan čovjek koji treba brzo ući u procese da dovrši procese.

Vrdoljak je na pitanje mora li Matrina Dalić otići kazao da je cilj lex Agrokora postizanje nagodbe i da u tom kontekstu treba gledati djelovanje Martine Dalić.

Gostovao je i u Dnevniku Nove TV i dotaknuo se uloge ministrice gospodarstva, Martine Dalić.

“Martina Dalić nosi najveću odgovornost za cjelokupni proces. I ako on završi kvalitetno za hrvatsko gospodarstvo, stabilno, ako hrvatska industrija bude zadovoljna, ona će sigurno imati našu podršku”, rekao je Vrdoljak. Upitan znači li to da je Dalić sigurna do 10. srpnja, Vrdoljak je rekao: “Dok ne završi nagodba i dok se ne prezentiraju rezultati nagodbe”.

Na pitanje o rekonstrukciji Vlade, Vrdoljak je kazao da će o tome odlučiti premijer, ali da je on jako zadovoljan potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva Predragom Štromarom te ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak.

“Tako da, što se naših ministara tiče sigurno nema nikakvih rekonstrukcija. O ostalom će odlučiti predsjednik Vlade. Nepisano pravilo je da se oko polovine mandata počne razgovarati o tome kako podići efikasnost i kvalitetu Vlade”, rekao je Vrdoljak.

Dotaknuo se i špekulacija da će on ući u Vladu.

“Deplasirane su priče o mom ulasku u Vladu. Ja sam de facto već sada dio Vlade jer sam predsjednik stranke koja je ključni koalicijski partner. Taj dio odgovornosti nosim sa sobom”, rekao je Vrdoljak u Dnevniku Nove TV.

Facebook Komentari