Temeljiti profesionalci za SAO su zabrinuti: Ne brinu nas površni i neprofesionalni novinari, već nas brinu naši politički prijatelji a posebno predstavnici vlasti

‘SNV i ZVO izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog negativne javne kampanje koju su protiv njih, kao ključnih manjinskih institucija Srba u Hrvatskoj, poveli pojedini predstavnici medija i političkih stranaka.’, priopćeno je u utorak.

‘U toj su kampanji, na osnovi površnog i pogrešnog čitanja pojedinih dijelova Izjave s 3. Velike skupštine SNV-a, zahtjevu za rješavanje statusa SNV i ZVO pripisane namjere koje nitko i nikad u njihovo ime nije tražio.

Traženo je jedino, kao i više puta do sada u posljednjih 20 godina, ono na što se Republika Hrvatska obavezala kao članica UN-a, ono što su njezina Vlada i njezin Sabor donosili kao odluke, kao zaključke i kao programe, a što se već niz godina ne poštuje i ne primjenjuje.

Preciznije, traženo je da se provedu odluka Vlade Republike Hrvatske iz 1998. i zaključak Hrvatskog sabora iz 2010., a koje se tiču ZVO-a. Isto tako traženo je da se provede i Program ove Vlade koji u točki 10.3. predviđa način reguliranja statusa Srpskog narodnog vijeća i drugih manjinskih vijeća u Republici Hrvatskoj, u kojoj se navodi: „Vlada će otvoriti konzultacije s predstavnicima nacionalnih manjina s ciljem unaprjeđivanja Zakona o registru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u pitanjima njihova statusa, financiranja i uvjeta rada, te donošenja Zakona o izborima manjinskih vijeća i predstavnika“.

Umjesto da se s tim u vezi upoznaju oni koji pišu ili govore, oni su se odlučili za još jedan progon vještica, a što, na žalost, kad su u pitanju ove srpske institucije, ide već uhodanim jednostavnim mehanizmom.

Unatoč njihovim zaslugama za uspostavljanje mira, obnovu povjerenja, mirnu reintegraciju istočne Slavonije, uspješan početak i završetak pregovora sa EU i razvoju dobrosusjedskih odnosa sa susjedima, posebno

sa Republikom Srbijom, od njih se ponovo nastoji proizvesti prijetnja Republici Hrvatskoj.

Zbog posljedica koja ta nastojanja mogu imati po rad SNV-a i ZVO-a, a time i za ostvarivanje prava srpske zajednice, izražavamo zabrinutost zbog lakoće kojom se i glasovi demokratskih politika i glasovi vlasti pridružuju ovom lovu na vještice.

Posebno zabrinjava što se to događa u vremenu obavljenih razgovora, postignutih dogovora o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Republike Srbije i rješavanju otvorenih pitanja, među kojima su i pitanja položaja manjina. Posebno brine što se to događa upravo onima koji su, kao i u ranijim prilikama i ovaj put doprinijeli da se hrvatsko-srpski odnosi prestanu pogoršavati, a otvorena pitanja počnu rješavati.

Zato SNV i ZVO smatraju veoma štetnim i opasnim da se njih pretvara u prijetnju Hrvatskoj u momentu kad predstavnici organizacija u ratu nestalih Hrvata razgovaraju s najvišim predstavnicima vlasti Republike Srbije, kad se predstavnici Hrvata u Srbiji trebaju susresti s njezinim predsjednikom, kad se pripremaju ministri pravosuđa Hrvatske i Srbije da konačno, nakon 7 godina zastoja obnove usuglašavanje sporazuma o suđenju za ratne zločine, kad se ministri prometa počinju pripremati za razgovor o zajedničkom evropskom projektu obnove zeljezničke pruge Zagreb – Beograd i, napokon, kad se najavljuje skori susret predsjednika dvaju parlamenata za koji ne znamo kad je zadnji put održan.

Pri tome nas ne brinu toliko oni iz medija koji se zbog svoje površnosti i nedovoljne profesionalnosti nisu u stanju upoznati sa o onim o čemu pišu, već nas brinu naši politički prijatelji a posebno predstavnici vlasti, koji se, umjesto da nas pozovu na razgovor i provjere što je to doista rečeno i mišljeno Izjavom 3. Velike Skupštine SNV-a, pridružuju ovom lovu na vještice ne vodeći računa o višestrukoj šteti koju time mogu proizvesti ili su je već proizveli’, priopćili su iz SNV-a, prenosi N1.

Isplivala bit zahtijevanja Milorada Pupovca i SNV-a: Žele organizirati posebnu, srpsku, teritorijalnu jedinicu u Hrvatskoj

Share This Article