Sindrom bijelih izloga zahvatio Zadar: Brojni obrtnici i ugostitelji stavili ključ u bravu

Zatvoreno do svibnja, godišnji odmor i preuređenje, učestali su natpisi na zadarskim lokalima. Iako je zapravo najčešće razlog nedostatak posla i ukidanje sniženja zakupnina od siječnja do ožujka.

Zadarski obrtnici i ugostitelji koji koriste gradske prostore ogorčeni su jer su ostali bez dugogodišnjeg popusta na zakup tijekom zime.

Dok u Gradu Zadru tvrde da je mjera ukinuta zbog završetka recesije, mnogi su zakupci zbog manjka posla i pomoći svoje prostore privremeno stavili pod lokot.

Među 224 zakupaca gradskih prostora je i Neven Kožul, koji od ove zime više ne može koristiti mjeru od 15 posto popusta.

19.02.2018.
“Značila je puno zato što ova tri zimska mjeseca Poluotok opusti, jednostavno je teško poslovati”, govori Neven Kožul, vlasnik ugostiteljskog objekta u Zadru .

Kako bi obrtnicima pomogao u poslovanju, Grad Zadar je sniženje zakupnina provodio od 2011. kao antirecesijsku mjeru, sve do ove godine.

“Kako je recesija već nekoliko kvartala iza nas, donesena je odluka da se ta mjera više ne može nastaviti”, govori Tomislav Korona iz Udruženja obrtnika za gospodarenje gradskom imovinom.

Umjesto nje, Grad sada nudi 35 posto popusta na jednokratno plaćanje zakupa javnih površina unaprijed za cijelu godinu. No u Udruženju obrtnika ukinutu mjeru smatraju boljom i korisnijom.

“Nismo uopće dobili nikakvo obrazloženje. Kako je krenulo, svi će zatvoriti”, kaže predsjednik Udruženja obrtnika u Zadru Mladen Malta.

Jer prosječna cijena gradskog prostora od 15 eura po četvornom metru postaje prevelik trošak, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari