HUOJ proglasio biskupa Košića antikomunikatorom godine

Antikomunikator godine je sisački biskup Vlado Košić, otkrila nam je Maja Gradišar Perotić, zamjenica predsjednika žirija 11. Grand PRixa Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) gostujući u Studiju 4.

Biskup Košić je u svojim izlaganjima, izjavama, propovijedima, aktivnostima na Facebooku, pokazao netrpeljivost koja je nesvojstvena organizaciji koju predstavlja. Komunicira na način koji je po našem mišljenju suprotan i temeljnim vrijednostima misije i vizije Katoličke Crkve, izjavila je Maja Gradišar Perotić. Dodaje kako bi on u svojim istupima trebao biti puno tolerantniji i snošljiviji prema različitim političkim i socijalnim skupinama koje otvoreno napada.

Na popisu deset osoba koje je HUOJ izdvojio zbog loše javne komunikacije je troje članova Vlade – Martina Dalić, Milan Kujundžić i Nada Murganić.

Svaki se u svom resoru ističu lošom komunikacijom s javnošću. Ministrica Murganić pokazala je u svojim nastupima dosta agresivnosti. Pokazala je da pada pod emocije. Agresivnost je nešto što se razlikuje od jasnog iznošenja stavova. Stavove možemo iznositi, ali ne na način da se osjeti agresivnost u tonu, rekla je Gradištar Perotić. Minstru Kujundžiću zamjerene su često ideološki obojene izjave. Pokazao je nesnalaženje u komunikaciji, dodala je.

Objasnila je kako su se u analizi u većini slučajeva fokusirali na izdvojene slučajeve, no komunikacija ovih osoba je tijekom cijele godine bila loša.

No, da ne bi sve bilo tako crno, Maja Gradištar Perotić, kaže kako u Vladi ima dobrih komunikatora. Na vrhu te liste je ministrica Blaženka Divjak koja, kaže, zna slušati svoju publiku, jasno joj se obraća. Među komunikatorima je i ministar Zdravko Marić, ministrica Nina Obuljen Koržinek, ministar Tomislav Tolušić.

Na popisu antikomunikatora su i predsjednici dviju stranaka, Davor Bernardić i Ivan Vrdoljak. Vrdoljak je u svojoj komunikaciji pokazao neodlučnost, nedosljednost i neiskrenost. Bernardić je izgubio fokus u nekim temama. Propustio je poentirati na nekim temama u trenucima kad je trebao biti jasan bavio se temama koje nisu bitne. Njihovi birači ostaju zbunjeni. Pokazalo se da je Vrdoljak ipak bio uspješniji u odnosu prema svojoj publici, rekla je Gradišar Perotić.

Istaknula je kako se u Hrvatskoj puno loših stvari ne kažnjava, pa tako ni komunikacija. Ono što mi smatramo neprimjerenim, u nekim situacijama to prolazi kod njihove publike.

Na popisu su još i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan te saborski zastupnik Željko Glasnović. Glasnović je u izlaganjima u saboru imao niz neprimjerenih izjava – od toga da bi streljao suce, prijetio bi novinarima, proganjao nevladine udruge… Nema tih okolnosti koje mogu opravdati te izjave. Cvitan je u užem izboru zbog njegove netransparentnosti jer je izbjegavao iznositi činjenice koje su bile bitne za određeni predmet, rekla je.

Maja Gradišar Perotić komentirala je rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa koji je nositelj titule za 2017. a jedan je od kandidata i za 2018. Istaknuo se komunikacijom koja je bila neprimjerena njegovoj funkciji. Zatvarao je javni dijalog. U prošloj godini otišao je i korak dalje podižući tužbe protiv neistomišljenika, izjavila je.

Za tjedan dana bit će objavljeno tko je “Komunikator godine”. Za tu se titulu bore ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, europarlamentarka Biljana Borzan, pukovnik Davor Turković, umirovljeni djelatnik Jadrolinije Ante Mrvica i autori Facebook stranice “Di su pare”.

U HRT-ovu Studiju 4 gostovala je Maja Gradišar Perotić.

Facebook Komentari