Zoran Tomić u Sisku osuđen zbog ubojstva, ne zbog ratnog zločina: U tenku JNA glumio tampon zonu pa poubijao Hrvate

Ad

Dvadeset godina zatvora dobio je u ponedjeljak, na Županijskom sudu u Sisku, državljanin Republike Srbije Zoran Tomić (1968.) za ubojstvo trojice i pokušaj ubojstva četvorice hrvatskih policajaca 26. srpnja 1991. godine na cesti pokraj Hrvatske Kostajnice.

Tomić je bio zapovjednik tenka JNA koji je u pravcu službenog policijskog vozila iz mitraljeza 7,62 milimetara ispalio više hitaca usmrtivši zagrebačke policajce Mladena Halapu, Ivicu Perića i Gorana Fadljevića. Ostala četvorica policajaca u vozilu su uspjela pobjeći iako je jedan bio ranjen.

Državno odvjetništvo ovaj slučaj nije tretiralo kao ratni zločin nego kao ubojstva i ubojstva u pokušaju, a Tadić, kojem se sudilo u odsutnosti, je za svako od ubojstava dobio po 20 godina zatvora te za svaki pokušaj ubojstva 10 godina zatvora, no maksimalna zatvorska kazna 1991. godine je bila 20 godina pa mu se toliko, prema zakonu, i moglo izreći. Policajci su stradali iako je bio na snazi dogovor između JNA i hrvatskih snaga da se kolona tenkova uputi prema pounjskim selima iz Hrvatske Kostajnice radi uspostave tampon zone. Na izlasku iz grada, dok su se policajci u vozilu, ništa ne sumnjajući, kretali ispred tenkovske kolone, Tomić je iz prvog tenka iz mitraljeza zapucao prema policijskom puchu te ga zatim uz pomoć tenkovske cijevi izgurao s ceste.

Tijela trojice poginulih izvučena su nakon nekoliko dana, a četvorica preživjelih policajaca su uspjela pobjeći iz vozila i spasiti se. Tomić je bio vodnik prve klase 1. oklopnog bataljuna 51. motorizirane brigade JNA. Na čelu kolone tenkova bio je Novica Simić, pokojni general JNA, piše Večernji.

Facebook Komentari