Život s ovrhom: Ako dobivate 4000 kn, 1000 ide vama, a 3000 na ovrhu; Za alimentaciju na iznos od 1000 kn Fina naplaćuje 200 kn naknade

Pisao je UNICEF-u, dječjoj pravobraniteljici, novinari su posljednja instancija. Jer nije ovdje glavna priča njegova ovrha, nego nepravda koju zbog nje trpe njegova djeca, piše Valentina Wiesner u Večernjem listu.

Ne zbog puke činjenice da im je otac u financijskim problemima pa se teret obiteljske krize prelijeva i na njih, nego zbog apsurda u kojem od njihove „zaštićene“ alimentacije Fina svaki put odgrize naknadu, i to ne baš zanemarivu.

– Alimentacija za mlađe, maloljetno dijete iznosi 1000 kn, a na račun bi mu sjedalo 830, punoljetno koje studira umjesto 700 dobivalo je 530 kuna. Kad sam jednom uplatio 200 kn, službenica na šalteru Fine rekla mi je – što to uopće uplaćujete, djetetu ćete dati 30 kn?! – revoltiran je Damir Juras, 50-godišnji Šibenčanin.

Govori o vremenu kad je imao stalan posao, ali zbog ovrha za kredit i kartice bivša supruga i odraslo dijete morali su pokrenuti ovršni postupak na alimentaciju koja ima apsolutno prvi red naplate.

– Bio sam prijavljen na minimalac, ali ukupna je plaća ovisila o prometu. Dok sam mogao, plaćao sam za djecu i puno više od određenog iznosa. A onda sam zbog zdravstvenih problema ostao bez posla i sad sam teško zapošljiv, ne mogu proći medicinu rada – kaže elektrotehničar koji je cijeli život radio u prodaji. I sad ulovi nekoliko mjeseci u sezoni, od čega se ovrši alimentacija. Samo – krnja.

– To je prava magluština, siva zona – očajan je Juras koji je izračunao da je Fina za godinu dana od naknada za isplaćene alimentacije za njegovo dvoje djece za sebe zadržala – 4080 kn. Mislio je da se za zaštitu djece može obratiti UNICEF-u, no oni su ga uputili na dječju pravobraniteljicu iz čijeg je ureda i dobio odgovor – poznati su im ti problemi i obratili su se odgovornima tražeći izmjene zakona.

Juras podsjeća da je posljednja izmjena Ovršnog zakona, koja neovršivi dio podiže na tri četvrtine prosječne plaće, unijela izuzetak kad je posrijedi prisilna naplata alimentacije te se u tom slučaju može ovršiti i tri četvrtine.

– Znači, ako dobivate 4000 kn, 1000 ide vama, a 3000 na ovrhu. Što ako imate novu obitelj i drugu djecu? Na njih nitko ne misli. Izmjene zakona napravile su nered, a smisao zakona trebala bi biti pravda – upozorava.

Kaže da u njegovu slučaju banka više ne može ni do čega, sve druge ovrhe osim alimentacije stoje, barem još pet godina dok mlađe dijete ne postane punoljetno.

– Samo nebo zna kolike će dotad biti kamate i dug. Ovakav zakon tjera ljude u sivu zonu, sumanut je, onemogućava preživljavanje. Ja bih svojoj djeci pružio sve što mogu, ali eutanaziran ne mogu ništa – kaže. Dugove od njega, osim banke, ganjaju i tvrtke za naplatu potraživanja EOS Matrix i B2 Kapital.

Sa sličnim primjerom javio se još jedan otac iz Zagreba kojemu se ovršuje alimentacija, a njemu na iznos od 1000 kn Fina naplaćuje 200 kn naknade. Kaže kako se događalo da mu alimentaciju ne skinu odjednom, nego plaćanje rascjepkaju na više dijelova u jednom danu, iako je imao dovoljno novca na računu. I svaki put naplate naknadu od 200 kn. Ovršeni međusobno komuniciraju preko društvenih mreža i nikako ne mogu dokučiti o čemu ovisi visina naknade.

– Zar je svrha države i Fine da financijski zakidaju djecu razvedenih i ovršenih roditelja? – pitaju. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kaže da je njezin ured upoznat s nepovoljnim položajem djece ovrhovoditelja u postupcima prisilne naplate uzdržavanja, a mjesečne naknade Fine tek su jedna od niza pritužbi.

– Upozoreni smo i na poteškoće u redoslijedu ovrhe na novčanim sredstvima preko Fine, na nedostatak imovine ili sredstava koja bi se mogli ovršiti, nemogućnost realizacije ovrhe kad je ovršenik na bolovanju, dugotrajnost sudskih postupaka, kao i na rok od 60 dana koji, sukladno zakonu, treba proći da bi se naložio prijenos zaplijenjenog iznosa na djetetov račun – precizira pravobraniteljica.

Navodi i da su tražili isključenje od izuzeća od ovrhe za pojedina primanja roditelja, izuzeće od ovrhe obiteljske mirovine djeteta te uvođenje sankcija zbog neuplaćivanja na poseban račun. U siječnju su uputili ministarstvima pravosuđa i financija inicijativu za dopunu propisa kojima je reguliran ovršni postupak, a čija primjena utječe na prava i interese djece: dva pravilnika o naknadama kod ovrhe nad novčanim sredstvima i kod prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku te Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Ovršnog zakona, onog istog koji Vlada nema namjeru mijenjati najmanje do kraja godine, piše Večernji.

Facebook Komentari