Zastupnicima još jedan dar s neba, ni sami ne znaju zašto su slobodni krasnih 12 zimskih dana

Saborske zastupnike u veljači je “zaskočila” neočekivana stanka, naime, na godišnjem su odmoru od petka, a da nekima nije jasno zašto.

“Saznao sam negdje u četvrtak i meni je potpuno nejasno zbog čega radimo pauzu”, kazao je SDP-ov Bojan Glavašević, a Mostov Nikola Grmoja smatra da “potrebe za tom pauzom nema”.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković o razlogu pauze za Novu TV je rekao – to je bila odluka Predsjedništva Sabora: “Nitko od zastupnica i zastupnika, predstavnika klubova nije u tom trenutku rekao ništa protiv te odluke”.

“Nismo ni shvatili moram priznati na toj sjednici Predsjedništva da će biti neka stanka u veljači tako da nismo imali ni prilike se pobuniti. Ja sam se u četvrtak jako iznenadila da ovaj tjedan nema sjednice Sabora i ne razumijem zašto je nema”, rekla je GLAS-ova Anka Mrak Taritaš.

“Ja smatram da je ova stanka od tjedan dana povezana krizom u vladajućoj koaliciji između HDZ-a i HNS-a”, smatra Ivan Vilibor Sinčić.
Oporbu dodatno ljuti stanka jer mnogi njihovi zakoni ne stižu na red za raspravu, naime, kako upozorava Glavašević: “Klub zastupnika SDP-a je preko 20 zakonskih akata stavio u proceduru. Velika većina njih uopće nije uvrštena na dnevni red još uvijek”.

“Više od godinu, možda čak i više naš zakon o parlamentarnim izborima zastupnika u Hrvatski sabor gdje tražimo tri preferencijalna glasa ne može nikako doći na dnevni red. Imamo nekoliko, desetak zakona u proceduri”, kaže Grmoja.

“Izvješće Državnog odvjetništva koje sad već ima tri godine nikako da dođe na red. Brojni važni zakoni. Samo je naših osam zakona na dnevnom redu koji čekaju raspravu”, govori Sinčić.

Jandroković smatra da im građani ovu stanku ne bi trebali zamjeriti: “Ovaj saziv Sabora ima najveći broj radnih dana i radnih sati i zakona koje smo donijeli”.

Podsjetimo, 9. saziv Sabora je konstituiran prije 523 dana, a od tada do danas plenarno je zasjedao 156 dana. Većina radnika u Hrvatskoj, pretpostavimo li da rade pet dana u tjednu i koriste godišnji odmor, u tom je razdoblju radila oko 320 dana, dakle dvostruko više, zaključuje Nova TV.

Facebook Komentari