Ministrica Divjak: Prema novom zakonu na polugodištu neće biti brojčanih ocjena

Ministrica Divjak: Prema novom zakonu na polugodištu neće biti brojčanih ocjena

19. 02. 2018. prije 1 sat
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u razgovoru za HRT rekla je da u novom Zakonu o odgoju i obrazovanju na polugodištu neće biti brojčanih ocjena. Najavila je i da će sigurno provesti reformu obrazovanja.

S ministricom Divjak razgovarala je Sunčica Findak.

Ministrica Divjak uvjerena je da vodi najvažniji resor u državi. Zadovoljna je činjenicom što je i Vlada stavila obrazovanje u prvi plan. U reformskim paketima naglasak je na obrazovanju, visokom obrazovanju, znanosti, suradnji s industrijom, inovativnosti, na kojoj se mora temeljiti čitav gospodarski razvoj, rekla je ministrica.

Odluka o tome da će ostati opisne ocjene na polugodištu donesena je, kaže, na temelju rezultata javne rasprave u kojoj su sudjelovali roditelji i stručnjaci. Iznijela je i podatke da 73 posto roditelja podržava eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme te da 80 posto građana misli da je potrebna obvezna informatika u osnovnim školama. To su vrlo visoki postoci, jedna od rijetkih situacija gdje imamo ovako visoko suglasje među roditeljima vezano uz reforme, istaknula je Divjak.

Ministrica je rekla i kako će u eksperimentalnoj provedbi u školama biti novi udžbenici i eksperimentalni materijali. U kontaktu smo s nakladnicima, a određeni obrazovni materijali pripremaju se preko stručnih radnih skupina koje su radile na izradi kurikula. Na pitanje hoće li biti zakinute škole koje nisu u eksperimentalnoj fazi, ministrica odgovara kako neće jer će dio materijala koji se priprema za eksperimentalne škole biti dostupan i ostalima. S tom razlikom da će edukacije za učitelje i opremanje škola biti više fokusirani na eksperimentalne škole, dodala je.

Ministrica je rekla kako ne strahuje od štrajka nastavnika i profesora jer pregovori o granskom kolektivnom ugovoru nisu prekinuti. Oni su samo prolongirani zbog prijepora oko reprezentativnosti sindikata koji bi mogli u pitanje dovesti legitimnost cijelog procesa.

Share This Article