Bačić: Razumijem Daliju Orešković što se povukla, nema ni podršku manjine

Povlačenje Dalije Orešković iz utrke za čelno mjesto Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa komentirao je predsjednik Kluba saborskih zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

‘Razumijem Daliju Orešković i njeno odustajanje – kao što je i sama rekla da nema podrške vladajuće većine u Saboru, ali nema ni podršku manjine u Saboru jer je od 73 zastupnika dobila 46 glasova, njeno odustajanje je za mene prihvatljivo i razumljivo’, rekao je Bačić.

S obzirom na to da je objavivši u Točki na tjedan da odustaje od kandidature za čelno mjesto Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, između ostalih, upravo njega prozvala imenom i prezimenom, Bačić se na to osvrnuo podsjetivši da je Povjerenstvo kojemu je ona bila na čelu izabrano tek 2013. godine u doba Vlade Zorana Milanovića.

‘Godinu dana nije bilo Povjerenstva, toliko o tome kada danas čujem prigovore iz oporbe’, dodao je Bačić i istaknuo – ‘ja sam rekao kako demokracija u pravilu počiva na proceduri, nema dobre odluke bez poštivanja procedure’.

‘Za izbor je potrebno dobiti 76 glasova u tajnom glasovanju’, podsjetio je Bačić. ‘Meni je žao što nije dobila tu većinu, ali moramo poštivati proceduru i Poslovnik Sabora i izvan toga ne možemo, koliko god bih i ja osobno volio da smo ih u petak sve izabrali. Volja zastupnika je prošli petak bila takva da nije dobila podršku i ne vidim zbog čega je sa mnom trebala polemizirati’, kazao je šef Kluba zastupnika HDZ-a.
‘Ja kao saborski zastupnik koji nema nikakvih osobnih razloga i dvojim da ću u svom radu ikada doći na udar Povjerenstva nikada nisam komentirao odluke Povjerenstva i uvažavao sam odluke i kada se s njima nisam slagao pa me čudi da ona ne uvažava odluke nas zastupnika pa i mene osobno jer nisam rekao ništa izvan zakona i Poslovnika’, kazao je Bačić.
‘Izbor je stvar odluke koju donosi većina, manjina ju može komentirati, ali treba ju poštivati, i u tom smo procesu mi odlučili podržati Novaković, to je politička odluka. Orešković je istekao mandat i nakon toga je otvoren javni poziv i vladajuća većina je odlučila podržati Novaković, Orešković je korektno obavljala svoj posao, ali ovaj put je vladajuća većina odlučila ovako i ne vidim u tome ništa sporno jer svatko od nas kad ide na izbore treba biti spreman na pobjedu ili na to da ne prođe’, zaključio je šef Kluba zastupnika HDZ-a.
Istaknuo je da nikada nije brojao komentare vladajućih u ovom ili drugim mandatima i da nikada nije komentirao odluke Orešković ili njezina Povjerenstva, ali ih je uvijek poštivao.
‘Idući tjedan predsjednik Odbora za Ustav stav sazvat će sjednicu prema Poslovniku, s obzirom na to da je Orešković povukla svoju kandidaturu, bit će samo jedan kandidat koji opet mora dobiti 76 glasova u tajnom glasovanju i to je naš stav u HDZ-u’, poručio je Bačić i dodao bi htio pričekati sjednicu na kojoj će se zastupnici očitovati o daljenjem tijeku izbora.

Što se tiče mogućnosti ili ima li kakvih informacija da je Novaković odustala od kandidature, Bačić je rekao da nikada nije bio s njom u kontaktu i da je ona i dalje u utrci – odnosno da nema saznanja da je od nje odustala, prenosi N1.

Share This Article