Stanari jedne zagrebačke zgrade izbacili razdjelnike, pogledajte što kažu nakon 3 mjeseca grijanja

Ad

Otkako su ugrađeni razdjelnici, stanovi građana su hladniji, a računi za grijanje veći. Neki nezadovoljnici najavljuju građanski neposluh.

Razdjelnici su ugrađeni, ali se ne koriste. A potrošnja u zgradama u koje su ugrađeni plaća se po četvornom metru. Očitanje potrošnje i veća kontrola nad ugradnjom, trebali bi se, tvrde u ministarstvu Tomislava Ćorića, postići izmjenama zakona. Mijenjat će i pravilnik.

“…predefinirat će se model za obračun te izmijeniti formula za obračun troškova kod obračuna prema razdjelnicima troškova toplinske energije kako bi se nivelirali nekarakteristični slučajevi pretjerane alocirane potrošnje”, stoji u izjavi Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Vlasnici 150 stanova iz jedne su zagrebačke zgrade razdjelnike izbacili van.

“Nakon tri mjeseca grijanja nitko nema nijednu primjedbu. Ljudi su zadovoljni i kažu da se konačno griju i plaćaju ono što troše”, rekao je predstavnika stanara Branimir Debeljački.

“Dvije studije koje je Ministarstvo naručilo i platilo dokazale su da razdjelnici nisu zakonita mjerila, da ne mogu biti pravedno sredstvo raspodjele računa i da nisu sredstvo energetske uštede”, rekla je Ljiljana Mrkonjić iz Udruge potrošača Razdjelnici.

Isto je rekao i bivši ministar.

“U zgradama koje nemaju toplinsku ovojnicu imamo probleme s distribucijom energije i dolazi do značajnih razlika koje su na štetu stanara”, rekao je Tomislav Panenić, saborski zastupnik Mosta.

Stanari planiraju i dalje se zalagati za ukidanje razdjelnika, kakve god izmjene ministar energetike predložio, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari