Kad ste zadnji put vidjeli jednu lipu? Ali za to u Zagrebu možete dobiti opomenu, ovrhu, blokadu, zatvor….

Zbog jedne lipe u zatvor – u teoriji vrlo lako moglo se to dogoditi Zagrepčaninu koji je na svoju kućnu adresu dobio opomenu pred tužbu Gradske plinare Zagreb upravo na navedeni iznos. Točnije, na 0,01 kunu.

– Platio sam odmah jer ne želim imati nikakve probleme. Ne znam u kojem je procesu ovaj dug nastao, ali sve sam odmah odlučio riješiti, kao što to radim sa svim svojim računima. Činilo mi se sve to, međutim, pomalo suludo i smiješno – govori Večernjem Zagrepčanin, siguran da je Plinara na papir i na pošiljku opomene potrošila mnogo veći iznos nego što je od njega naplatila. A kako je dug bio lipu, gospođi na šalteru kod koje je plaćao račun ostavio je, govori kroz smijeh, čak i kusur. A njegov je slučaj, kažu nam u Plinari, ipak presedan.

– U pravilu dugovanja po neplaćenim računima, ovisno o obračunskom razdoblju, iznose od nekoliko desetaka pa do tisuća kuna, tako da ova opomena nije pravilo jer je od nekoliko tisuća opomena potrošačima samo desetak opomena za manje iznose – objasnio nam je glasnogovornik Gradske Plinare Zagreb Davor Šestan, koji je također rekao kako se sve opomene generiraju informatičkim putem, prema utvrđenim parametrima. Kako je objasnio, u svakom obračunskom razdoblju ima i po nekoliko tisuća opomena za neplaćene račune, koji se prenose iz jednog obračunskog razdoblja u drugo, a potrošač se na računu redovito upozorava na postojanje duga. Svaki dug po neplaćenom računu koji se prenese iz jednog obračunskog razdoblja u drugi automatski dobiva status opomene za neplaćeni račun.

– Gradska plinara kao opskrbljivač dužna je temeljem zakona o financijskom poslovanju svako dugovanje evidentirati i uputiti opomenu korisniku za neplaćeni račun. U slučaju kada potrošačima ne bismo slali opomene o dugovima, nakon protoka zakonom propisanog vremenskog roka dugovi se ne bi mogli naplatiti – rekao je Davor Šestan, piše Večernji.

Facebook Komentari