Bernardić: Plenković je omogućio besramno bogaćenje Ramljaka

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić govorio je o aktualnim političkim temama, a osvrnuo se i na situaciju s Agrokorom te na nedavni posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.
Na pitanje o odgovorima ministrice Martine Dalić i Vladinog izvanrednog povjerenika za Agrokor, Ante Ramljaka na optužbe za sukob interesa, odnosno sumnje oko previsokih savjetničkih honorara, Bernardić je bio vrlo jasan u odgovoru.

“Njima u Hrvatskoj nitko više ne vjeruje. Plenković je Lex Agrokorom omogućio besramno bogaćenje Ramljaka, njegovih savjetnika, što je zapravo legalna pljačka pa bi bilo najbolje da o tome pitate radnike Agrokora, što njih 27.000 o tome misli. Oni su ti koji gledaju svaki mjesec kako se iznosi novac iz tog koncerna.”, kazao je Bernadić u Dnevniku Nove TV.

Rekao je kako je SDP imao konkretne prijedloge za rješavanje krize oko Agrokora i da bi, u slučaju da je on premijer u ovom trenutku, automatski smijenio Ramljaka. “SDP je predlagao izmjene stečajnog i predstečajnog zakona i tzv. senior financiranje kako bi se zaštitili radnici Agrokora. Martina Dalić i Plenković i dalje brane neobranjivo. Njoj su vjerojatno njezini PR savjetnici, a koji paralelno rade i za ministarstvo i za AlixPartners, savjetovali da brani Plenkovića. No, danas je jasno da je sve to jedna ista ortačka ekipa i da svi trebaju otići: Plenković, Dalić, Ramljak i Škegro.”

“Igrokaz službenog Zagreba i Beograda”

Rekao je i kako je SDP danas u Saboru glasovao za ponovno imenovanje Dalije Orešković na čelo Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i da se institucije ne smiju mijenjati s promjenom vlasti. Predsjednik SDP-a se osvrnuo i na nedavni posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je u Hrvatsku stigao na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

“Sve je to dio igrokaza službenog Zagreba i Beograda u kojem je cilj bio pozicionirati Vučića kao lidera u Srbiji i Kolindu Grabar Kitarović u Hrvatskoj i to kao dio očite izborne kampanje. No, problemi se u obje zemlje neće riješiti huškanjem nacionalističkih tenzija i retorike. Samo se stvara dojam da se nešto radi, dok ključna otvorena pitanja ostaju neodgovorena. Prije svega tu mislim na pitanje oko granice i pitanje nestalih. Kao istinski socijaldemokrat zalažem se za dobre odnose sa susjedima, želim da Srbija čim prije uđe u Europsku uniju, ali vraćanjem u prošlost nećemo postići ništa. Ispriku Aleksandra Vučića nisam očekivao, a on je svojim stavom pokazao da se nije bitno promijenio od 90-tih. Zamislite samo što bi se dogodilo da je Vučić došao u Hrvatsku u vrijeme SDP-a? Šatori bi se postavljali od Bajakova do Markova trga.”

Bernardić je rekao kako je u pripremi SDP-ov prijedlog ovršnog zakona, kojim bi se obračunavala najprije glavnica, a tek potom kamate i ono što je najvažnije, troškovi ovršnog postupka ne bi prelazili iznos duga zbog kojeg je i došlo do ovrhe. Da je u ovom trenutku premijer, problem Petrokemije bi riješio dokapitalizacijom, a podsjetio je i kako je SDP još prije godinu dana predstavio u Saboru konkretan plan za INA-u, no do današnjeg dana, Vlada ga nije stavila niti na dnevni red u Saboru.
“Isto tako nisu na dnevni red stavili niti ratifikaciju Istanbulske konvencije, što je SDP također stavio u proceduru, a riječ je o mehanizmu borbe protiv nasilja nad ženama. Jednostavno, nisu napravili ništa.”

“Moj osobni rejting uopće nije važan”

Osvrnuo se na medijske natpise o lošem rejtingu stranke, kao i o njegovom osobnom rejtingu. “SDP je zaustavio pad rejtinga i to je najvažnije. Moj osobni rejting uopće nije važan jer je meni SDP na prvom mjestu. Nastavljamo rasti i nastavljamo raditi i to je najvažnije.”

Ususret Konvencije koja se održava u ožujku, Bernardić je najavio novi stranački program i Statut kojim se želi ostvariti rodna ravnopravnost u stranci. “Radimo velike iskorake u demokratizaciji i decentralizaciji SDP-a. Uvodimo princip jedan član – jedan glas za sve funkcije u stranci, a nakon donošenja našeg Statuta hrvatska politika više neće biti ista. 50 posto svih izbornih lista u SDP-u činit će žene i po tome ćemo biti prva stranka u Hrvatskoj”, zaključio je Bernardić.

O SDP-ovim kandidatima za Pantovčak, u ovom trenutku nije želio govoriti, tek je kratko poručio kako će se o tome donijeti zajednička odluka u stranci.

Facebook Komentari