Kako je država otjerala u stečaj tvrtku zbog nepostojećeg duga od tri milijuna kuna – istoj državi

Dug od gotovo tri milijuna kuna Pomorskog športskog ribolovnog društva Delfin prema državi, zbog kojih je taj koncesionar najveće pulske sportske lučice, smještene u zaljevu Veruda, završio u stečaju – ne postoji!

Proizlazi to iz nepravomoćne presude Upravnog suda iz Rijeke iz prosinca 2017. kojim poništava Rješenje Ministarstva financija iz 2015. prema kojem je PŠRD dužan državi gotovo tri milijuna kuna. Te je godine rješenjem Carinske uprave Ministarstva financija, na temelju mišljenja Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, zaključeno da se Delfin bavio gospodarskom djelatnošću te da ne može plaćati samo 35,4 tisuća kuna za koncesiju nad sportskom lukom, već 404,8 tisuće kuna kao naknadu za koncesiju nad lukom – nautičkog turizma. Kao razlika naknade u razdoblju od 2009. do svibnja 2014. nastala je obveza od 2,96 milijuna kuna, od čega se približno trećina odnosi na kamate. Kako PŠRD tu svotu ni približno nije imao na računu, u 2016. blokiran mu je račun, prošlog proljeća otjeran je u stečaj, nakon čega se Delfin žalbom na postupak obratio Upravnom sudu u Rijeci.

Protiv aktualne presude kojom se poništavaju rješenja o dugovanjima prema državi, Ministarstvo financija, tuženik u ovom sporu, podnijelo je žalbu Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.

– S obzirom da se radi o nepravomoćnoj presudi, nisam u mogućnosti komentirati tijek postupka niti pravne posljedice prvostupanjske presude, kao ni posljedice za stečajni postupak u tijeku. Kad se upravni spor okonča pravomoćnom sudskom odlukom, bit ću slobodan odgovoriti na svako vaše pitanje i izložiti cijelu kronologiju slučaja, poručio nam je Loris Rak iz Rijeke, stečajni upravitelj PŠRD-a Delfin, piše Glas Istre.

Facebook Komentari