Vučić u Vrginmostu, policija presrela branitelje u obližnjem mjestu i spriječila prosvjede

Drugog dana posjeta Hrvatskoj, u utorak, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obići će Vrginmost u Općini Gvozd i sudjelovati na velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu.

Hrvatski branitelji pokušali su prosvjedovati u Vrginmostu, ali su tamo prosvjedi zabranjeni, štoviše, policija je presrela branitelje u obližnjoj Blatuši i zaustavila ih, te tako spriječila dolazak u Vrginmost, javlja HRT-ov reporter iz Vrginmosta.

Kako iz Vrginmosta javlja reporterka N1 Vučić će posjetiti osnovnu školu kojoj će donirati informatičku opremu, a potom će se družiti s građanima i posjetiti jednu srpsku obitelj. Oko 14 sati obići će lokalni dom kulture, a nakon toga će se uputiti u Zagreb gdje će u 16 sati sudjelovati na skupštini Srpskog narodnog vijeća. Tim događejem će zaključiti posjet Hrvatskoj.

Posjet Vučića ovom mjestu, u kojem građani srpske nacionalnosti čine 66 posto stanovništva, prati jako policijsko osiguranje. Iako su neki portali izvijestili o prosvjedu u Vrginmostu, policija je potvrdila da nemaju prijavljen nikakvo okupljanje građana.

Promjene imena mjesta i općine

Vrginmost je selo u Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojem većinski živi srpsko stanovništvo, pa je ciljano odabrano kako bi se srpski predsjednik na licu mjesta uvjerio u to kako žive Srbi u Hrvatskoj. Nalazi se u neposrednoj blizini Gline, u kojoj je 1995. godine održao svoj “poznati” govor.

Prema protokolu, Vučić će posjetiti dvije obitelji i obići Osnovnu školu Gvozd. Neće doći praznih ruku, već će prigodno donijeti darove. Prema neslužbenim informacijama, školi će uručiti računalnu opremu, piše tportal.

Milan Vrga (SDSS), načelnik Općine Gvozd kojoj pripada Vrginmost, izjavio je da je posjet predsjednika Srbije toj općini veliki događaj za njihov kraj i da Aleksandar Vučić donosi poruku pomirenja. Vjeruje da će posjet srpskog predsjednika proteći mirno i da neće biti nikakvih incidenata.

Tijekom Domovinskog rata Vrginmost su okupirali pobunjeni Srbi, a mjesto je oslobođeno u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon završetka Domovinskog rata, 1996. godine, naziv mjesta je promijenjen u Gvozd. No 2012. godine SDSS je izglasao da se mjestu vrati nekadašnje ime Vrginmost, ali je općina koja obuhvaća 19 naselja zadržala ime Gvozd.

Gvozd je siromašna općina u kojoj se stanovništvo bavi poljoprivredom i stočarstvom. Osim trgovina i kafića, u njoj radi ciglana i nekoliko malih pilana.

Drvoprerađivački pogon prije rata zapošljavao je stotine ljudi. Danas ima tek 12 zaposlenih, a jedan od njih je i Mile Dmitrović, koji je u selu proveo gotovo cijeli život, osim četiri godine nakon operacije Oluja, kad je živio u izbjeglištvu.

Prema popisu stanovništva iz 1991., u Vrginmostu je živjelo 1570 stanovnika, a 2011. godine imao je 1095 stanovnika, gotovo trećinu manje nego 20 godina prije.

Na povratku u Zagreb iz Vrginmosta Vučić će sudjelovati na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u 16 sati. Šef SNV-a je Milorad Pupovac, ujedno predsjednik SDSS-a koji tvori vladajuću koaliciju što podržava Vladu kojoj su okosnica HDZ i HNS. Zbog svojih aktivnosti u SNV-u Pupovac je meta kritike dijela srpske zajednice koja smatra da monopolizira srpske institucije u Hrvatskoj.

Prema najavi, okupljenima bi se trebala obratiti predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, te predstavnici hrvatske Vlade i Sabora.

Nakon Velike skupštine SNV-a završava posjet srbijanskog predsjednika Hrvatskoj.

Facebook Komentari