Vučić o Pupovčevoj podršci izglasavanju Zakona o hrvatskim braniteljima: Što Milorade nisi glasao protiv, dođe mi 15 puta da ga pozovem i pitam…

Aleksandar Vučić je u govoru na skupštini SNV-a zahvalio Srbima iz Hrvatske što “čuvaju svoja ognjišta, porodice i svoje srpsko ime i prezime”.

U govoru je spomenuo nekoliko istaknutih Srba iz Hrvatske povijesti, poput Petra Preradovića, Vladana Desnice, Nikole Tesle i drugih te poručio Srbima da trebaju čuvati identitet.

Iako smo svi svjesni stradalničkog pečata Srba u Hrvatskoj, trebalo bi predstaviti i drugu stranu. Ponosimo se ćiriličnim pismom, piscima poput Petra Preradovića, Vladana Desnice, Grigora Viteza, o doprinosu Nikole Tesle, od oca Srbina i majke Srpkinje, rođenog u Lici, ne trebam govoriti, rekao je Vučić. I Hrvatska i Srbija trebaju čuvati identitet Srba u Hrvatskoj, kao što mi u Srbiji trebamo čuvati identitet Hrvata u Srbiji. Jedna je važna stvar, mi smo u ovaj veliki i težak posao ušli, a da ga je malo tko razumio, malo tko je želio da se poprave odnosi između Srba i Hrvata. Zahvalan sam predsjednici Hrvatske, što je imala hrabrosti učiniti taj potez u trenutku kad je najlakše u Zagrebu napadati Srbe, a i najlakše na sličan način odgovoriti u Beogradu, rekao je Vučić, dodavši da će uskoro slijediti poziv predsjednici da posjeti Srbiju.

“Dragi Srbi, koji ste došli na ovaj skup, želim vam reći hvala na tome što čuvate svoja ognjišta, svoje obitelji i svoje srpsko ime i prezime”, rekao je Vučić, kazavši da će dio svoga govora pročitati, a dio će govoriti iz srca.

“Imat ćemo nekoliko mjeseci da radimo na posjeti hrvatske predsjednice Srbiji. Potrudit ćemo se da Hrvati imaju svoje predstavnike u općinskim vlastima i Vladi i Skupštini. I nećemo se toga stidjeti”, rekao je Vučić.

Spomenuo je Vučić i Pupovčevu podršku izglasavanju Zakona o hrvatskim braniteljima.

“Što Milorade nisi glasao protiv, dođe mi 15 puta da ga pozovem i pitam. Nisam ga pozvao nijednom. On mora voditi računa ne samo kako će njegova obitelj ovdje preživjeti, nego i njegovi sunarodnjaci”, ispričao je Vučić.

Obećao je da će u Srbiji čuti glas Hrvata i Hrvatske.

“Dat ćemo sve od sebe da razumijemo njihove potrebe i želje. Ali ćemo gledati i da pomognemo vama Srbima i u Hrvatskoj i na svakom drugom mjestu u regiji”, rekao je Vučić. Dodao je da zajedničkim naporima Hrvati i Srbi mogu prebroditi probleme.

“To će se i dogoditi, bez obzira želi li to netko u hrvatskoj ili srpskoj politici ili ne”, kaže Vučić, dodajući da moraju razmišljati o budućnosti cijele regije te da svi zajedno streme istom cilju.

“Dva monologa ne čine dijalog. Trebamo razgovarati da bismo riješili pitanje nestalih, razmjenom kulturnih dobara, pitanje granice na Dunavu. Treba vratiti dostojanstven život povratnicima i Srbima koji su ostali živjeti na svojim vjekovnim ognjištima. Treba otvoriti i tajne spiskove optuženih za ratne zločine. Potreban nam je dijalog, razgovor više nego ikada. Vjerujem u zajedničku budućnost naša dva naroda”, rekao je Vučić koji je hrvatskoj predsjednici zahvalio na hrabrosti.

“Vidio sam kako to teško može biti. Kako god da sam očekivao teška dva dana i napade s različitih strana, nadao sam se da će biti nešto lakše”, rekao je Vučić, prenosi dnevnik.hr.

“Živjelo prijateljstvo Srbije i Hrvatske, živio srpski narod i želim da me u još boljem raspoloženju dočekate drugi put”, rekao je Vučić

Pupovac otvorio skupštinu SNV-a govorom o tome što mu leži na srcu

Facebook Komentari