Plenković nije htio komentirati Vučićev odnos prema ranijim govorima, a ne misli da su jučer prosvjedovali politički marginalci

Na posjet Aleksandra Vučića i jučerašnje teme razgovora osvrnuo se i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Govoreći kako će se koncentrirati na ono što je njemu bitno kao predsjedniku Vlade Plenković je kazao da Hrvatska rješava probleme koji su nastali u vrijeme raspada bivše SFRJ, u vrijeme agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku, u vrijeme provođenja politike koja je Hrvatsku učinila zemljom koja je imala okupirane teritorije i to sve do 15. sijčnja 1998. godine.

Treba reći da su nam devedesete godine prevenirale kvalitetan gospodarski i društveni razvoj i usporile put u članstvo u EU i NATO. Zato nismo dobili ispriku ni od koga. Stoga želim reći da s današnje perspektive razvoj odnosa sa susjednim državama je izrazito važan. Moramo riješiti u cijelosti pitanja na dnevnom redu – a tu je pitanje granica, nestalih, ratnih šteta, zaštite manjina, sukcesije i kulturnih dobara, kazao je Plenković.

Premijer Plenković nije želio komentirati ocjenu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prema kojoj su jučer u Zagrebu protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prosvjedovali politički marginalci i rekao da se radilo o ljudima koji su jasno artikulirali svoj stav o čelniku susjedne zemlje.

Hrvatska je demokratska zemlja i oni ljudi koji su iz niza razloga željeli manifestirati svoje zadovoljstvo, to su i učinili. To nije prvi put, toga je bilo i pri drugim posjetama, kazao je Plenković na marginama konferencije o digitalnom tržištu.

Kazao je da je s Vučićem dogovorio da će se kroz koordinatore za otvorena pitanja oformiti posebna radna skupina koja će se baviti temom ratne odštete.

Govoreći o rješavanju pitanja granice na Dunavu, premijer je rekao da zbog slovenske manipulacije hrvatsko iskustvo s arbitražama nije sjajno. No to ne znači da neka druga arbitraža ne bi bila vođena po sasvim drugim i kvalitetnim pravilima i načelima međunarodnoga prava. Ali prvo će biti bilateralni razgovori, zaključio je, prenosi HRT.

Vučić u Vrginmostu: Svi Srbi tako misle, za vas je Oluja dan slavlja, za Srbe dan žalosti

Facebook Komentari