Danajski dar Vučića: Dokumentacija temelj za naknadu imovine izbjeglih Srba

Reporter HRT-a Dragan Nikolić, koji je pratio susret srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, govorio je u Dnevniku HRT-a o posjetu.

Jutros se osjetila nervoza, no vjerujem da će atmosfera biti opuštenija na večeri koju predsjednica pripremila za kolegu Vučića. Na večeru je pozvan i premijer Andrej Plenković, no ispričao se obvezama. Na večeri su zato dvije potredsjednice Vlade Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić, izvijestio je Nikolić.

Posjet je bio veliki politički rizik u koji se upustila predsjednica Grabar-Kitarović, ne samo zbog svojevrsnog medijskog rata, zatrovanosti javnog diskursa i medija, sasvim dijametralnog pogleda na ratne devedesete, na drugi svjetski rat, ali i na sve jači trend povijesnog revizionizma u obje zemlje, rekao je Nikolić.

Vrlo je bitno što se god se dogovorilo u ova dva dana iza svega mora stati hrvatska izvršna vlast. Vučiću je ovaj posjet trebao više nego hrvatskoj predsjednici i zbog njegove proeuropske agende centri moći i Washingtion i Moskva i Berlin navijali su i radili puno da do ovog susreta dođe te da se napravi neki pomak. Puno je upitnika među novinarima ostalo oko dokumentacije otuđenoj u Oluji u Dvoru na Uni. Je li to možda Vučićev danajski poklon (danajski poklon smatra se kao opasan i poguban neprijateljski dar, Trojanski konj) i ta oštrica koju je spomenuo kada je premijer Plenković ponovno aktualizirao pitanje ratne odštete i zapravo ta dokumentacija koja dokazuje da je u predratnom Dvoru na Uni, koji je i tada bio većinski srpski, živjelo toliko ljudi, možda iz perspektive Beograda može biti temelj za traženje naknade imovine ali i stanarskih prava, objasnio je Nikolić.

Vučić je iskoristio dvije hrvatske vanjske politike oko Srbije i dokazao svojim zapadnim saveznicima da, bez obzira na atmosferu pa čak i etikete da je četnik, može doći ovdje u Zagreb i biti čovjek dijaloga. Takve “lopte na voleju” političar Vučić nikada nije ostavio neiskorištenima, smatra Nikolić.

Pantovčak je shvatio, možda u jednoj realpolitičnoj postavci stvari, da je on sugovornik, izabrani predsjednik Srbije, što god mislili o njegovoj autoritativnoj vladavini, te da s njim moraju rješavati otvorena pitanja i probleme i da ta politika malih, ali konkretnih koraka može uroditi plodom, javio je Nikolić s Pantovčaka.

Share This Article