Mnogi još problemi čekaju da se riješe. Hrvati traže pravo na zajamčeni mandat u Skupštini Srbije

Tijekom dvodnevnog posjeta srbijanskog predsjednika govorit će se i o položaju Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. Ekipa HRT-a bila je u Vojvodini gdje Hrvati godinama čekaju da im se počnu rješavati nagomilani problemi.

Tavankut je mjesto posljednjeg susreta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića. Najveće je to hrvatsko selo pokraj Subotice. Oko 4000 stanovnika živi na prostoru koji nema vododvod, na početku 21 stoljeća, nema kanalizaciju, trideset posto ulica je samo asfaltirano, dom kulture ne postoji. Nakon susreta na visokoj razini asfaltirane su dvije ceste.

Mnogi još problemi čekaju da se riješe. Traže pravo na zajamčeni mandat u Skupštini Srbije. Produbljuje se i razdor s Bunjevcima jer je Vojvođanska vlada podržala inicijativu za ukidanje dokumenta o izjašnjavanju Bunjevaca kao Hrvata, koju je podnijelo vodstvo dijela zajednice Bunjevaca koji niječu hrvatsku pripadnost.

Manjinska prava su ugrožena, jer je pripadnika manjina sve manje. Godine 2002. u Srbiji je bilo 70 000 Hrvata, 2011 57 000. I odlaze svaki dan. Oni koji ostaju kroz kulturna društva pokušavaju očuvati identitet i od susreta u Zagrebu očekuju da se bar otvori tema njihovih problema.

Facebook Komentari