Praktički imamo čovjeka koji vodi državu, a vodi ju tako da ju ne vodi. On čeka, uvijek je u položaju balansa

Premijer Andrej Plenković i dalje ne otkriva što će učiniti po pitanju savjetničke afere u Agrokoru. Oporba traži ostavku i njega i potpredsjednice Martine Dalić. A dok on analizira dokumentaciju Gordan Jandroković po drugi put – žestoko kritizira.

Prvo mu savjetnička afera u Agrokoru nije bila simpatična. Na stranačkom skupu u Šibeniku otišao je i korak dalje.

“Nadam se da ta analiza neće pokazati nešto negativno. Jer ako pokaže nešto negativno, onda će oni koji su za to odgovorni morati i odgovarati. I HDZ neće dozvoliti da zbog bilo koga tko je eventualno nešto krivo radio, plati političku cijenu. To vam jamčim”, poručio je Gordan Jandroković.

Jamstva od predsjednika Vlade nema. Nema ni odgovora ima li ičeg negativnog u priči o savjetnicima. Dok Andrej Plenković šuti ni Jandroković ne upire one koji bi trebali odgovarati.

Za Božu Petrova nema dvojbe tko su krivci. “Njegova je odluka bila postaviti Martinu Dalić, i ako se pokaže a vidljivo je što se događa u Agrokoru i ako odlazi Martina Dalić treba otići i gospodin Plenković”, kaže Petrov.

Nije Agrokor jedina odluka koju premijer teško donosi. Primjećuje to i oporbeni SDP. Za Gordana Marasa već viđen obrazac ponašanja.

“Plenković je po količini obećanja i najava nadmašio i jamstvenu karticu Ive Sanadera. Jedino na čemu mu se može čestitati da je veći prodavač magle od Ive Sanadera”, kaže Maras.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije izglasano. Kasnilo se s odlukom o kandidatima i s koalicijskim dogovorom.

HNS stišće HDZ i da se do lipnja ratificira Istanbulska konvencija. Desna struja u HDZ-u to ne želi ni čuti. Premijer koji treba donijeti odluku je na mukama, a muka mu je i donijeti odluku koje avione kupiti.

S posebnom pažnjom već mjesecima premijer odlučuje i o spornom pozdravu “za dom spremni” kao i o HOS-ovoj ploči koja je trenutno u Novskoj. Da bi lakše odlučio osnovao je povjerenstvo.

Premijer naprosto, kaže sociolog Sven Marcelić, nije čovjek od akcije. “Praktički imamo čovjeka koji vodi državu, a vodi ju tako da ju ne vodi. On čeka, uvijek je u položaju balansa i mi čekamo da se pojavi Plenković državnik”, kaže Marcelić, koji smatra da njegova paraliza dijelom proizlazi iz toga što ima tanku saborsku većinu.

“Kada je Tony Blair prije dolaska na vlast napadao Johna Majora onda mu je rekao: ‘Ja svoju stranku vodim, a ti svoju slijediš’. Tako mi se čini da i Plenković ne slijedi samo svoju stranku već nekoliko struja i tu on kao takav se ne snalazi dobro”, kaže Marcelić.

Nisu riješena ni imenovanja u javnim tvrtkama primjerice u Croatia Airlinesu. Da ne kažemo kako uskoro dolazi na red i izbor novog državnog odvjetnika, analizira dnevnik.hr.

Facebook Komentari