Dalija Orešković o profesionalnom stresu

Saborski Odbor za izbor i imenovanje za novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa predložio je Daliju Orešković i Natašu Novaković. Utvrdio je listu od 9 kandidata za četiri člana i čelnika povjerenstva. Sabor će o njima glasovati idući petak, a sadašnjemu Povjerenstvu mandat istječe sutra. Dosadašnja predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Dalija Orešković, koja je dobila jednoglasnu potporu Odbora, gošća je Intervjua tjedna Hrvatskog radija.

“Smatram da na temelju svog znanja, iskustva i volje da radim i napredujem i razvijam jedno pravno područje sukoba interesa – mogu u svemu tome dati voj doprinos”, kazala je Dalija Orešković. Dodala je kako slični motivi postoje i kod ostalih kandidata. Nada se da će odluka o novom sazivu Povjerenstva biti donesena kad je i najavljena. Smatra kako kraći prekid kontunuiteta ne bi trebao dovesti do narušavanja daljnjeg rada samog tijela. Stručna služba, Ured povjerenstva može obaviti čitav niz poslova, ali predmeti pristižu svakodnevno – i to više njih, a treba ih pripremiti.

U emisiji je Orešković govorila o tome kako je bilo na početku rada Povjerenstva i komentirala oprečne stavove u javnosti o radu tog tijela. Naglasila je temeljna funkcija Povjerenstva nije da kažnjava dužnosnike, nego da djeluje preventivno u borbi protiv korupcije i to prvenstveno u podizanju etičnosti i integriteta te sužavanja prostora za evnetualne koruptivne radnje. Povjerenstvo je, izvijestila je – propisalo sankcija preko 1,7 miljuna kuna. Od toga je naplaćeno 1,3 milijuna kuna. “Ima dužnosnika kojima se kazna ne može naplatiti – primjerice nekim lokalnim vijećnicima koji su zaposleni negdje drugdje, a kao vijećnici primaju volontersku naknadu. Mora se ojačati mehanizam naplate sancija”, smatra Orešković. Dodala je kako mnoge odluke Povjerenstva možda nisu odjeknule na nacionalnoj razini, ali je puno odluka imalo i te kako velik odjek lokalno.

Nije željela govoriti o ‘političkim pritiscima’ i ‘pokušaju nezamjeranja političarima’ i ‘očekivanjima javnosti’. Kazala je samo da je u radu Povjerenstva ‘prisutan profesionalni stres’.

“Rezime mog petogodišnjeg iskustva jest da sve te čimbenike treba apstrahirati. Čovjek se treba pridržavati konkretnog zadatka, konkretnog spisa, tražiti činjenice i provjeravati iz čega te činjenice proizlaze, i tisuću puta provjeriti svaku riječ izgovorenu na javnoj sjednici Povjerenstva – kako bi mogao stajati iza nje. Dok god je to tako, stres je manji”, kazala je Orešković. Naglasila je kako “onaj tko grčevito ovisi o funkciji koju obnaša – taj posao neće moći obavljati neovisno i nepristrano”. Zalaže se za proširivanje ovlasti Povjerenstva, ali na primjeren način i u primjerenom kontinuitetu.

Share This Article