14.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ako ih Plenković ne primi na sastanak najkasnije do 15. veljače, tri...

Ako ih Plenković ne primi na sastanak najkasnije do 15. veljače, tri Inina sindikata prosvjedovat će pred Vladom

Ako ih premijer Andrej Plenković ne primi na sastanak najkasnije do 15. veljače, tri Inina sindikata – INAŠ-Sindikat naftne djelatnosti, Samostalni sindikat EKN-a i Sindikat naftnog gospodarstva organizirat će najmanje jedan, a moguće i dva prosvjeda zaredom na Markovom trgu.

“Stožer će prosvjed organizirati s udrugama branitelja što znači da on može biti čak i politički obojen zbog čega je premijeru preporučljivo da radnicima Ine i javnosti odgovori na dva ključna pitanja koja smo mu postavili – kad će biti realizirana Vladina najava otkupa Ininih dionica od MOL-a, i kakva je Vladina strategija kad je u pitanju rafinerijsko poslovanje, pogotovo u Sisku. Ako je strategija istovjetna MOL-ovoj, da ostane samo riječka rafinerija, to nije prihvatljivo, i onda nam je svejedno tko je vlasnik. Nama su vlasničke promjene bitne samo kako bi se promijenio odnos prema rafinerijskom poslovanju Ine, što MOL sigurno neće napraviti”, kaže predsjednik INAŠ-a Zdravko Mučnjak za Novi list.

Tom je dnevniku prepričao što se govorilo na sastanku tri sindikata u četvrtak s upravom Ine. Tema sastanka bila je odluka uprave da s 1. srpnjem ove godine u Sisku prestane proizvodnja benzina odnosno nastavi se samo proizvodnja dizela, čime bi broj radnika bio smanjen za 40 ljudi.

“Tema je bila i Rafinerija Rijeka, čiji se nastavak modernizacije uvjetuje zatvaranjem proizvodnje u Sisku. Odluku o gašenju Siska nisu donijeli, no organizacijske promjene u Sisku vode prema tome da će proizvodnja tamo živjeti još tri godine. To je naš, sindikalni zaključak, koji uprava na sastanku nije osporila. Od trenutka kad završeno bude koking postrojenje u Rijeci, više neće biti potrebe za Siskom”, kaže Mučnjak.

“Dotad će se sva sirova nafta u Sisku pretvarati u dizel jer benzina ima viška. Ono što se kvalitetnije može napraviti u Sisku, ići će iz Rijeke za Sisak, i obrnuto, ukupno će se u oba smjera razmjenjivati oko 600 tona sirovine za rad. Smanjuju se troškovi, bolje se iskorištava sirovina, i s pozicija uprave je to odluka koja se teško može osporiti”, navodi i napominje: “Kad bi gledali Sisak samo ekonomski, to je možda opravdana odluka, ali ona ima i socijalnu, političku, pravnu dimenziju, o čemu možemo razgovarati samo s Vladom”.

Na sastanku sa sindikatima u četvrtak, na kojem je bilo govora o sudbini Siska, sudjelovali su predsjednik uprave Zoltan Aldott i tri hrvatska člana uprave – Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer, kao i operativni direktor Bengt Oldsberg i direktor Rafinerije Sisak Damir Butković, koji su sindikatima dodatno obrazložili odluku o organizacijskim promjenama u Sisku.

Sindikati su zatražili da se radnike koje poslodavac namjerava proglasiti viškom rasporedi na druga slobodna radna mjesta. Na pitanje što bi s rafinerijom bilo nakon te tri godine, Mučnjak odgovara kako bi njeno pretvaranje u logistički centar, što je naručena analiza uprave pokazala kao najbolje rješenje, značilo smanjenje broja zaposlenih na samo 120 ljudi. Kad se broj zaposlenih već ove godine smanji za 40, u Sisku će ih biti 664.

“Nažalost, uprava još nije donijela ni odluku o nastavku modernizacije u Rijeci, sad ju najavljuje za lipanj. Na sastanku smo pitali, i dobili odgovor da bi tek u travnju ili svibnju trebalo biti poznato koliko je riječka investicija financijski teška, što će tek biti podloga za donošenje odluke o investiciji”, kaže Mučnjak.

Predrag Sekulić iz Stožera za obranu Siska podsjeća za Novi list da oni koji vode Inu dobro znaju da je postrojenje za sekundarnu obradu teških ostataka nafte (FCC), koje Uprava tamo želi zatvoriti pod izlikom da Ini nosi gubitke, profitabilno te navodi da je postrojenje u svom zadnjem bloku rada od mjesec dana ostvarilo oko 100 milijuna kuna bruto dobiti odnosno 10,5 milijuna kuna čiste dobiti.

Najnovije

Još iz rubrike