Škare Ožbolt: Osnovni problem odnosa Hrvatska-Srbija je priroda rata

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u ponedjeljak će stići u Zagreb. Navodi da je iznenađen i zaprepašten nedavnom izjavom premijera Andreja Plenkovića da očekuje razgovor o ratnoj odšteti.

Vučića će dočekati prosvjednici na Markovu trgu koje srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin javno naziva ustašama. Na dnevnom redu bit će neriješena otvorena pitanja između dviju država – nestali, pravosudna suradnja, granice, povrat imovine i već spomenute ratne štete.

Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa, komentirajući iznenađenje i zaprepaštenje srbijanskog predsjednika kazala je da ne zna da bi to trebalo biti iznenađenje jer postoji kontinuitet u odnosima bez obzira na “zahlađenja” i “zatopljenja” koja su prisutna s obzirom na izjave i događaje. Postoji pravni kontinuitet događaja, kazala je Škare Ožbolt.

Podsjetila je pritom i da je početkom devedesetih godina Hrvatska donijela zakon o utvrđivanju ratne štete na području RH. Ministarstvo financija je 1993. godine dalo upute na koji se način te štete trebaju valorizirati i popisivati. U kolovozu 1996. je potpisan sporazum između Hrvatske i Srbije o međusobnim odnosima. Taj sporazum je Sabor u rujnu 1996. usvojio i nakon toga trebao se utvrditi način naknade ratne štete, a trebao se i potpisati dodatak sporazumu. Dodatak se nije potpisao, ali su osnovane komisije koje su se sastajale. No nikakav konkretan rezultat tih sastanaka nije bio. No 1998. je Hrvatska dostavila prijedlog tog dodatka sporazuma, koji je u konačnici srbijanska strana odbila s tezom da se u Hrvatskoj dogodio građanski rat i da Srbija nije odgovorna za plaćanje te štete, kazala je Škare Ožbolt.

Na Vučićevu izjavu da RH ne da ne može ništa dobiti, nego može više izgubiti Škare Ožbolt je rekla kako ne zna što bi Hrvatska mogla izgubiti osim što je izgubila ljude, materijalna razaranja su bila strašna. Prema tome ne znam što bi to RH mogla izgubiti ,a što već nije izgubila, dodala je.

Odnosi Hrvatske i Srbije moraju se graditi na bolje, ali je pretpostavka da se doista raščiste stvari koje su i dalje sporne. Osnovni problem sve više dolazi do izražaja, a to je priroda samog rata, odnosno je li tu riječ tu o agresiji ili građanskom ratu, kazala je Škare Ožbolt. Srbija smatra da se u RH dogodio građanski rat u kojemu ona nije sudjelovala. Niz presuda u Haškom sudu govore o ratu i kažu da to nije tako kako tvrdi Srbija, izjavila je Škare Ožbolt i naglasila kako želi podsjetiti da svi sudski postupci na Haškom sudu još nisu gotovi.

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, kazala je da je atmosfera između Hrvatske i Srbije već duže zategnuta i da se odnosi dviju država nisu pomaknuli. Dosadašnji predsjednici održavali su pristojnu komunikaciju, ali se nisu bitne stvari rješavale. Otkad je došla ova vlast, odnosi su se znatno pogoršali i zategnuli, a prije svega otkad je RH postala članica EU-a i NATO-a. Od tada se Hrvatska vrlo intenzivno stavlja srbijanskim medijima u ustaški kontekst i od toga se ne odstupa. Neizravno se optužuje EU da je u svoje članstvo primila državu koja je oživila ustaštvo, provodi reviziju povijesti. Pritom ne spominje ono što se događa u samoj Srbiji u povodu revizije povijesti cijeloga 20. stoljeća i rehabilitacije određenih osoba iz Drugoga svjetskog rata, kazala je Biserko.

No naglašava da posjeta Vučića treba biti važan početak drugačijih odnosa ako za to bude spremnosti kod političkih elita, prije svega u Beogradu, s obzirom na to da je to opterećenje prošlosti.

Vrlo je teško procijeniti koji su Vučićevi ciljevi prije samoga dolaska u Hrvatsku, kazala je Biserko. Pojedini članovi njegove vlade imaju sasvim suprotne izjave i mišljenja od njegovih. Vučić nije svemoćan. Postoje razni centri u Srbiji koji bi vjerojatno bili na drugoj strani i vrlo je teško spekulirati što će on htjeti od ovog posjeta Hrvatskoj, istaknula je.

Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, je na pitanje o kolektivnoj tužbi Srbiji koju su prije više od 10 godina podnijeli logoraši za naknadu štete izjavio da je Srbija odbila sve njihove zahtjeve. Oni neće priznati da smo mi bili odvedeni u Srbiju i da smo ondje boravili devet mjeseci. Tu bi nam trebale pomoći institucije hrvatske države. Mi smo jednostavno ostali na marginama, kazao je Rehak.

Nama bi bilo najvažnije kada bi predsjednik Srbije donio karte u kojima je JNA ucrtala gdje je koja masovna grobnica tako da riješimo pitanje nestalih. Imam osjećaj kao da hrvatska država nije zainteresirana za taj dio. Ne očekujem ništa veliko od posjete Vučića. Ružna je slika samo ta da oni govore o nekom ustaštvu, a mi nemamo veze s tim, rekao je Rehak.

Oni moraju shvatiti da je hrvatska država samostalna da nisu oni nama tutori da nam kažu što mi moramo i na koji način raditi. To je bilo u onom sustavu tako, a sada je drugačije, dodao je.

Kada je riječ o pitanjima koja opterećuju odnose dviju država, onda je prioritetno pitanje nestalih, rekla je Škare Ožbolt.

Facebook Komentari