Ministrica Murganić potpisala je 11,4 mil. kn domu užasa, u kojem sobe ne čiste, a u krevetima su crknuti miševi. Sada šalje inspekciju

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je kako je, čim je dobila slike koje su danas objavljene u medijima, poslala inspekciju u osječki Centar za pružanje usluga u zajednici JA kao i TI.

Upozorila sam ravnatelja o čemu se radi kako bi mogao i prije rješenja inspekcije djelovati. Nažalost, inspekcija je pronašla puno nepravilnosti u radu, naredila je određene mjere u otklanjanju tih nepravilnosti kao i određene rokove. Međutim, danas sam dobila pisanim putem izvješće od predsjednice Upravnog vijeća Centra da unatoč tome što je ravnatelj primio rješenje inspekcije, ne pojavljuje se na poslu i ne postoje nikakve aktivnosti koje bi upućivale na to da se on prihvatio otklanjanja onih nepravilnosti koje su neophodne, hitne kako bi se osigurao dostojanstven život korisnika i štićenika u tom centru, izjavila je ministrica.

Istaknula je kako je danas ponovno poslala inspekciju. Potvrdila je da će se pokrenuti odgovornost ravnatelja te hitno poduzeti određene aktivnosti kako bi korisnici imali adekvatnu njegu i skrb, piše HRT.

Ministarstvo dalo milijune

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisalo je 2. studenog 2017., ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Centrom za pružanje usluga u zajednici Osijek „JA kao i TI“ . Ugovor vrijednosti 11,4 milijuna kuna sklopljen je za projekt „Postani svoj“, a financira se sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Potpisivanju ugovora u prostorijama Ministarstva prisustvovali su, uz ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđu Nadu Murganić, i državna tajnica u Ministarstvu, gđa Margareta Mađerić, pomoćnica ministrice, gđa Nada Zrinušić, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek „JA kao i TI“, gdin Ladislav Lamza te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gdin Ante Lončar.

Evaluacija projektne prijave provedena je unutar ograničenog Poziva u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ pod nazivom „Podrška daljnjem procesu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi za osobe s invaliditetom“. Kroz razvijanje alternativnih oblika skrbi za osobe s mentalnim teškoćama u Osječko-baranjskoj županiji, projekt „Postani svoj“ pridonosi procesu deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije korisnika.

Daljnji razvoj usluge organiziranog stanovanja i uvođenje psihosocijalne podrške za osobe s mentalnim oštećenjima u Centru za pružanje usluga u zajednici „JA kao i TI“ olakšava korisničkoj skupini pristup životu u zajednici i izjednačavanje njihovih prava s ostalim članovima društva.

Provedbom ovog projekta omogućit će se usluga organiziranog stanovanja uz podršku za 67 osoba s mentalnim teškoćama s područja Osječko-baranjske županije za koje će se otvoriti mogućnost izlaska iz institucije ili će se spriječiti institucionalizacija. Također, 87 osoba s mentalnim teškoćama primit će neki oblik usluge psihosocijalne podrške (kod pružatelja usluga, u obitelji, individualno i grupno) što će osnažiti osobe s mentalnim teškoćama za život u zajednici.

Uz navedeno, 45 zaposlenika Centra bit će educirano za poslove asistenta osobama s mentalnim teškoćama u organiziranom stanovanju.

Stanje na terenu drukčije

No, Jutarnji list je objavio fotografije iz tog doma užasa, dvije žene brinu o 32 nepokretna štićenika, sobe se ne čiste, u krevetima crknuti miševi i poderane plahte.

Za 32 korisnika – osobe s mentalnim oštećenjima te starije i teško bolesne osobe, od kojih je 15 potpuno ovisno o tuđoj pomoći i njezi, a 17 djelomično ovisno, brine se u dnevnoj smjeni jedna medicinska sestra, a u noćnoj jedna njegovateljica. Od 13 zaposlenih djelatnika, 9 ih je na bolovanju, a zamjene nisu osigurane. Plahte su poderane i prljave, nedostaju navlake za poplune i deke, kreveti korisnika nisu namješteni ni presvučeni, posteljina je zamrljana, piše Jutarnji.

Cijeli tekst i užasno odvratne fotografije su OVDJE

Facebook Komentari