PRIJENOS Sabor o novom zakonu o komunalnom gospodarstvu, hoćemo li dobiti gradske policajce

Hrvatski sabor raspravlja o Vladinom prijedlogu novog zakona o komunalnom gospodarstvu koji uređuje pitanja važna za svakodnevni život građana, od održavanje i gradanje komunalne infrastrukture, preko plaćanja komunalnog doprinosa i naknade do održavanja komunalnog reda.

Novim zakonom uređuju se načela na kojima počiva komunalno gospodarstvo, vrste, organizacijski oblici, obavljanje i financiranje komunalnih djelatnosti, komunalni red te komunalni doprinos i naknada kao najvažniji izvori financiranja komunalne infrastrukture. S obzirom da se odustalo od uvođenja poreza na nekretnine kojim bi se direktno utjecalo na komunalnu naknadu kao prihod jedinica lokalne samouprave, trebalo je vratiti komunalnu naknadu.

Iz Vlade ističu da će se novim zakonom uspostaviti sustav komunalnog gospodarstva usklađen sa zakonima koji uređuju opskrbu vodom i odvodnju, gospodarenje otpadom, pogrebničku djelatnost, javnu nabavu.

Oporba upozorava na štetnost nekih rješenja u zakonu, a SDP-ovi zastupnici Arsen Bauk i Marko Vešligaj traže da se Vladu zaduži da do drugog čitanja o zakonu pribavi mišljenje Udruge gradova i općina. Na taj su ih zahtjev, navode, potaknuli negativni komentari zastupnika koji su istovremeno načelnici, odnosno gradonačelnici i to, kako ističu, svih stranaka, pa čak i iz HDZ-a, piše dnevnik.hr.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

Sabor je i danas rad počeo zatjevima za stanku. Šest klubova zastupnika stanku je tražilo kako bi govorili o teškom položaju starijih osoba i osoba s invaliditetom koji žive u zgradama bez dizala, zakonu o privatnoj imovini, problematici odlaganja otpada, GMO-u i aktualnoj političkoj situaciji

Sanja Putica (HDZ) komentirala je reakciju pet hrvatskih medija koji SDP prozivaju za pritiske.

“Kad god mediji napišu nešto o stvarnom stanju u SDP-u vi to negirate. Kod vas je toliko puno problema da biste i vi mogli razmisliti o jednom neovisnom povjereniku”, kazala je Putica.

Poklon je Jandrokoviću dao i saborski zastupnik Željko Glasnović. Nakon izlaganja o otuđenju privatne imovine, Jandrokoviću je poklonio primjerak časopisa “Hrvatski tjednik”.

Miro Bulj (Most) upozorio ja na problem gomilanja crne opasne šljake u mjesto Donje Biljane.

“U tom mjestu žive stariji pripadnici srpske nacionalne manjine koji nemaju pitku vodu i nikoga nije briga za njih”, kazao je Bulj i dodao kako je crno brdo postalo svojevrsna turistička atrakcija.

Bulj je potom komad kancorogene šljake uručio predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokovića.

Marija Alfirev (SDP) kazala je kako više od 16.000 stambenih zgrada s više od 4 kata nemaju dizala.

“U njima živi više od 700.000 ljudi, a mnogi su starije osobe, osobe s invaliditetom ili obitelji s malom djecom. Tko se o njima brine? Za većinu njih ne postoje prepreke za ugradnju dizala osim onih financijskih. Postoji rješenje u okviru fondova EU. Neshatljivo je da se jedna ovako dobra prilika ne koristi i da se čeka s raspisivanjem natječaja. Pozivam ministricu Žalac da se pokrene i ubaci barem u drugu brzinu”, kazala je Alfirev.

Još malo represije: Komunalni redari će vas moći legitimirati, postaju gradska policija?

Facebook Komentari