20.3 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Još malo represije: Komunalni redari će vas moći legitimirati, postaju gradska policija?

Još malo represije: Komunalni redari će vas moći legitimirati, postaju gradska policija?

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o Vladinom prijedlogu novog zakona o komunalnom gospodarstvu koji uređuje pitanja važna za svakodnevni život građana, od održavanje i gradanje komunalne infrastrukture, preko plaćanja komunalnog doprinosa i naknade do održavanja komunalnog reda.

Novim zakonom uređuju se načela na kojima počiva komunalno gospodarstvo, vrste, organizacijski oblici, obavljanje i financiranje komunalnih djelatnosti, komunalni red te komunalni doprinos i naknada kao najvažniji izvori financiranja komunalne infrastrukture. S obzirom da se odustalo od uvođenja poreza na nekretnine kojim bi se direktno utjecalo na komunalnu naknadu kao prihod jedinica lokalne samouprave, trebalo je vratiti komunalnu naknadu.
Prijedlog je zakona, dakle, u saborskoj proceduri, no ministar Štromar najavljuje do drugog čitanja i neke izmjene.
Komunalni bi redari, navodi Večernji list, dobili šire ovlasti.

Jedna od njih je da će imati ovlast legitimirati građane, pa će mu svi za koje on procijeni da su prekršili pravila morati pokazati osobne isprave. Povrh te odredbe, Udruga gradova na čijem je čelu HDZ-ov gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, traži da komunalni redari postanu gradski policajci ‘jer je taj naziv primjereniji poslovima koji su im stavljeni u nadležnost’.

Odore i službene iskaznice gradske policije bile bi unificirane za cijelu zemlju, s pripadajućom oznakom grada. Osim što bi dobio ovlast da pregleda osobne isprave, komunalni redar bi, prema prijedlogu zakona, imao pravo, među ostalim, stupiti u okućnicu i ući u dvorište zgrade ili druge građevine.

Najnovije

Još iz rubrike