Bernardić za hercegovački portal: Promašenom politikom HDZ-a i Tuđmana propuštena je prilika da se uspostavi treći entitet

S predsjednikom SDP-a, Davorom Bernardićem Dnevnik.ba razgovarao je o trenutnom položaju bh Hrvata, odnosima SDP-a prema Bosni i Hercegovini i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, političkoj situaciji u BiH i Hrvatskoj.

U razgovoru za Dnevnik.ba Bernardić ističe zanimanje za položaj bh Hrvata, ali i pokazuje da su neke stare priče i stavovi SDP-a još aktualni. Također, kategorički odbija spomen velike koalicije o kojoj mediji i javnost bruje ovih dana…

Dnevnik: Kako vi gledate na situaciju bosansko-hercegovačkih Hrvata i što konkretno možete napraviti da se njihov status poboljša?

Situacija Hrvata u BiH je dosta kompleksna, kao što je kompleksna situacija i u BIH. Bosna iHercegovina je primjer države u kojoj neke stranke i političari funkcioniraju po principu ‘zavadi pa vladaj’.

Tako to rade i tri stranke koje su dominantni predstavnici tri konstitutivna naroda. Te tri stranke prema Europi zastupaju proeuropsku politiku, ali u BiH imaju sasvim drugu retoriku. Pred svake izbore plaše narod, dižu tenzije na nacionalnoj osnovi, te na takvim opasnim politikama skupljaju političke poene i do danas se održavaju na vlasti.

S druge se strane postavlja pitanje iseljavaju li građani BiH? Da, iseljavaju. Žive li bolje? Ne, ne žive. Dižu li se tenzije? Da, dižu. Je li BiH riješila svoje probleme? Nije.

Prema tome, te stranke s takvom retorikom sasvim sigurno ne mogu pomoći BiH da iziđe iz problema u koji je upala.

Daytonski sporazum je osigurao mir nakon rata, ali je sada potrebno naći novi politički sustav koji može jamčiti funkcionalniju i pravedniju BiH, unutar postojećih granica. To prije svega mora biti izazov politike u BiH, kako ga ja vidim. Ključno će pitanje biti kako Hrvatima u BiH osigurati punu ravnopravnost po novom Ustavu. Za to ću se i ja zalagati.

Dnevnik: Vaš politički suparnik, HDZ, na neki način je monopolizirao priču o Hrvatima u BiH. Ipak, sve je to uglavnom na razini folklorne pomoći i trojice zastpunika iz 11. Izborne jedinice koje HDZ uglavnom ima. Kakve su vaše ideje i u kojem smjeru biste vi išli?

Manjkavosti Daytona

Činjenica jest da je promašenom politikom HDZ-a i Tuđmana, koja se vodila iz Zagreba prema BiH za vrijeme i poslije rata, zemlju napustilo 400.000 Hrvata. Dogodio se egzodus. Tom promašenom politikom propuštena je prilika da se uspostavi treći entitet. HDZ i njeni čelnici u to vrijeme nisu uspjeli to pitanje nametnuti i ugraditi ga u Daytonski sporazum.

Ponavljam, potrebno je razgovarati o novom političkom ustroju BiH uz snažno prisustvo EU, ali uz uvjet da se postigne konsenzus svih političkih faktora i sva tri naroda, ne dovodeći pri tome u pitanje cjelovitost BiH kao države.

Hrvati u BiH nisu imali nikakve koristi od trojice HDZ-ovih zastupnika iz 11. izborne jedinice. Veliki problem je upravo činjenica da HDZ ima monopol kada su u pitanju interesi Hrvata u BiH. Daljnja demokratizacija bi trebala doprinijeti tome da Hrvati prepoznaju i druge političke opcije koje žele štititi hrvatske interese u BiH.

Dnevnik: Vaš prethodnik Zoran Milanović je bio korektan prema bh Hrvatima. Između ostalog, prekinuo je odnose sa SDP-om u BiH kad je shvatio da je ta stranka dominantno bošnjačka, je li i vaša politika na tom tragu?

Ja želim biti korektan prema BiH kao državi, ali prvenstveno štiteći interese Hrvata. Koliko znam SDP BiH je građanska stranaka koja u svojim redovima okuplja sve bez obzira na nacionalnost, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost.

U dobrim sam odnosima sa SDP-om BiH, tako će i ostati dok god se zalažu za modernu, uljuđenu, civiliziranu, građansku, proeuropsku BiH, s ravnopravnim statusom svih naroda i manjina. To ne znači da ja neću biti korektan prema bh Hrvatima.

Posjetio bi hrvatske krajeve

Dnevnik: U slučaju da postanete premijer, hoćete li posjetiti Mostar kao neformalnu prijestolnicu Hrvata u BiH ili ćete se fokusirati na Sarajevo?

I dalje ću poštivati Sarajevo kao glavni grad BiH, ali nema razloga da ne posjetim Mostar i Hrvate u Mostaru i u ostalim dijelovima BiH.

Dnevnik: Planirate li, u slučaju da za to dobijete priliku, pokrenuti i diplomatsku ‘akciju’ koja će u fokusu imati Hrvate u BiH?

Moja djelatnost što se tiče fokusa Hrvata u BiH će biti u okvirima kako je to definirano Ustavom i zakonima.

Dnevnik: Je li vam važniji status Hrvata u BiH ili opstojnost same države BiH?

Važan mi je status Hrvata u cjelovitoj BiH.

Dnevnik: Vaš koalicijski partner, HSS, a posebice njegov prvi čovjek Krešo Beljak, u nekoliko javnih nastupa su spominjali mogućnost pokretanja konferencije u Hrvatskom Saboru u kojoj bi se ozbiljnije razgovaralo o Hrvatima u BiH. Može li ta priča imati potporu i među zastupnicima vaše stranke?

Službena hrvatska politika će se i dalje baviti pitanjem statusa Hrvata u BiH, ne samo kroz Hrvatski Sabor, već i kroz Vladu i resorna ministarstva.

Velika koalicija je odraz nemoći HDZ-a

Dnevnik: SDP je na oko 20 posto potpore među biračima u Hrvatskoj, HDZ je na 30. Što vam to govori i je li u budućnosti izgledna velika koalicija?

SDP raste. I nastavit će rast, jer su građani prepoznali dobar smjer kojim idemo. Nadalje, po istraživanjima HDZ pada, pa je tako u godinu dana njihov rejting smanjen za 5%.

O mogućoj koaliciji s HDZ-om nema govora. HDZova vlada je startala 2016., 2017. je prošla, sad je 2018., ono što nismo vidjeli nismo vidjeli rješenje niti jednog problema, a kamoli reforme.

Priča o velikoj koaliciji koja je došla iz HDZ-a je odraz njihove nemoći da provedu bilo kakve reforme i namjerno plasirana teza kako bi se fokus javnosti odmaknuo od stvarnih problema, kao što je legalna pljačka novaca u Agrokoru, gdje jedan savjetnik u mjesec dana zaradi onoliko koliko radnik ne može za cijeli radni vijek. S druge strane SDP je detektirao ključne probleme, te za njih nudi konkretna rješenja koja će implementirati kada ubrzo opet preuzme odgovornost za Hrvatsku, zaključio je Davor Bernardić u razgovoru za Dnevnik.ba.

Facebook Komentari