Liberal iz Bundestaga: Jedini cilj koalicije je da Merkel ostane kancelarka

Zastupnik u Bundestagu Andrew Ullman u emisiji N1 studio komentirao je postizanje dogovora o stvaranju velike koalicije CDU-a, CSU-a i SPD-a u Njemačkoj.

“Ono što me je iznenadilo, nisam pogledao cijeli sporazum,nego sam samo čuo informacije o njemu na vijestima, je da planiraju novo ministarstvo domovine. Mislim da se neće dogoditi ništa važno za njemačku budućnost. U sporazumu ništa ne piše o digitalizaciji, a to je bilo vrlo važno za nas iz FDP-a i mi smo htjeli da se osnuje ministarstvo digitalizacije”, kazao je liberalni zastupnik Ullman.

“Ova koalicija je imala za cilj samo to da Angela Merkel ostane kancelarka”, kazao je Ullman te dodao kako smatra da Merkel nema viziju njemačke ekonomije budućnosti.

Podsjetimo, Demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) postigle su danas ujutro dogovor o koalicijskom ugovoru, što su potvrdila i čelništva stranaka.

Nakon maratonskog sastanka od 20 sati dogovoreno je da socijaldemokrati (SPD) zadrže ministarstvo rada i socijale, iako je bavarska Kršćanska socijalna unija (CSU), sestrinska stranka demokršćana (CDU) Angele Merkel, htjela taj resor.

SPD je zadržao i ministarstvo vanjskih poslova, ali i preuzeo ministarstvo financija kojim je dosad vladao CDU, što „Napokon imamo koalicijski ugovor“, proučilo je preko WhatsAppa predsjedništvo njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD).

Demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) postigle su dogovor o koalicijskom ugovoru

Facebook Komentari