Plenković s Tajanijem: U Hrvatskoj nastojim suzbiti euroskepticizam i populizam

Nakon današnje rasprave o budućnosti Europe u Europskom parlamentu zajedničku konferenciju za medije održali su predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Rasprava je bila zanimljiva, a 36 zastupnika se javilo za riječ. To je bila vrlo važna rasprava i važno je da je Plenković došao na raspravu o budućnosti Europe. Europski parlament želi biti u središtu te rasprave o budućnosti EU”, rekao je Tajani.

“Moja glavna poruka danas bila je da našim prijateljima i kolegama u EP kažem da je moja Vlada proerupska te nastoji pomoći u jačanju borbe protiv euroskeptitizma i populizma. Vidjeli smo te pojave ne europskim i na nacionalnim izborima. Nastojim to spriječiti u vlastitoj državi i to činim tako da nastavljam informiranu raspravu o europskim temama. Europske vrijednosti i proces je intrizično povezan s ciljevima hrvatske nacije koja je nakon 9. stoljeća dobila svoje priznanje. Tijekom agresije članstvo u EU bilo je naš san”, rekao je Plenković.

“Želim da Hrvatska bude dio unutarnjeg kruga EU i glavni projekti Hrvatske su ulazak u Schengen i eurozonu”, rekao je hrvatski premijer te dodao da smatra da je Hrvatska dosad imala koristi od članstva u Europskoj uniji. Na pitanje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, Tajani je kazao da su drugačije pozicije Slovenije i Hrvatske. “Premijer Plenković je bio jasan. Radimo na tome da postigne se rješenje između Hrvatske i Slovenije”, rekao je Tajani.

“Cijela tema treba biti dedramatizirana. Ne treba bilateralna pitanja prenositi na konkretan život građana. Žao mi je što naši ribari imaju problem zbog jednostrane primjene odluke od strane Slovenije. Rijelč je o međunarodnom pravu i nisam zadovoljan ovom situacijom. Otvoreni smo za dijalog i pronalazak rješenja i to smo ponudili našim prijateljima u Sloveniji”, rekao je Plenković. “U stvarnom životu moramo minimizirati dramu”, rekao je Plenković. Na pitanje o talijanskoj manjini u Hrvatskoj, Plenković je kazao da je na zadnjim izborima govorio o pravima talijanske manjine te je istaknuo da je Furio Radin dio njegove parlamentarne većine.

Tajani je kazao da je Plenkoić u prošlosti dokazao da poštuje manjine i istaknuo i da je Plenković danas govorio i na talijanskom jeziku i time pokazao da poštuje manjine.

Na pitanje zašto se Hrvatskoj dozvoljava da ne poštuje međunarodno pravo u arbitražnom sporu sa Slovenijom, Tajani je rekao da se moraju poštivati pravila i da rade na rješenju između Hrvatske i slovenije. “Moramo utrti put za pozitivno rješavanje problema”, rekao je Tajani.

Facebook Komentari