Evo što je Plenković u Strasbourgu odgovorio Slovencima koji su pitali zašto ne poštuje međunarodno pravo i arbitražu

Premijer Andrej Plenković održao je u Strasbourgu govor o budućnosti Europe nakon kojega je uslijedila rasprava sa zastupnicima na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Europski parlament organizira niz rasprava o budućnosti Europske unije, a predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković drugi je europski čelnik po redu koji se obraća zastupnicima. Prvi je prošli mjesec bio irski premijer Leo Varadkar, a na plenarnoj sjednici u ožujku na redu je portugalski premijer Antonio Costa.

Više je slovenskih zastupnika Plenkovića pitalo oko rješavanja arbitražnog spora i hrvatskog nepriznavanja arbitražne presude. Nije to pitanje o kojem ovisi sudbina Slovenije i Hrvatske. Mi idemo na skijanje, a vi dolazite na more i hoću da tako ostane i ne želim da se ovo pitanje spusti na razinu običnih ljudi. To pitanje nije toliko dramatično kako ga se nastoji prikazati, ja se zalažem da se ono riješi, ali treba ga dedramatizirati. Tu smo da problem riješimo, ali pokušajte razumjeti realnosti i političke i pravne, ali i činjenične koje su se dogodile, rekao je Plenković slovenskim zastupnicima, koji su ga pitali o arbitražnom sporu.

Plenković je odgovorio na pitanje parlamentarca Jakovčića, o Vučićevu posjetu Hrvatskoj. “Ja Vučića vidim na raznim međunarodnim forumima i razgovaramo. Postoje teme koje se moraju riješiti, pitanje nestalih, ratna odšteta, zakoni koje je Srbija donijela kako bi povećala svoju nadležnost vezano za kazneni progon iz rata, ali hrvatska strana je pokazala dobru volju da sjedne za pregovarački stol i zajedno prevladamo prepreke. To je naš cilj. Sporazum o normalizaciji odnosa naših dviju zemalja datira od 1996. godine. Moramo biti posebno pažljivi u pripremi cijelog procesa”, rekao je Plenković, dodavši da se Vučićev posjet više potencira u medijima, prenosi N1.

Facebook Komentari