Potresna priča obitelji koju bi trebao pročitati Bošnjaković: Kako su nas ovrhe otjerale iz Hrvatske

Dio su statistike o gotovo 60 tisuća hrvatskih građana koliko ih se lani iselilo u Njemačku. Također su dio statistike o 322 tisuće blokiranih. Te su dvije okolnosti za obitelj Predraga Hedla iz Hagnja, malog mjesta u Zagrebačkoj županiji, u neposrednoj korelaciji. Nisu bili megalomani. Nisu podigli kredit u “švicarcima”. Niti se zaduživali za potrošnju, piše Valentina Wiesner u Večernjem listu.

Odbacuju se time svi navodi koje mrzitelji ovršenih izvlače u argumentaciji “sami su krivi”. Podigli su, doduše, stambeni kredit od 35.000 eura u Sberbanku za uređenje obiteljske kuće i autoradionice u sklopu nje, a onda nakon tri i pol godine uredne otplate ostali bez posla: prvo supruga, a onda i Predrag Hedl, baš u pravi trenutak – dok mu je žena bila trudna.

– Supruga je radila kao spremačica u Auto Zubaku i 2009. u jeku krize ostala je bez posla, s minimalnom otpremninom. No, nastavili smo normalno plaćati kredit mojom plaćom, dok se i meni nije dogodio otkaz, kod istog poslodavca – kaže Hedl.

Po zanimanju je automehaničar, supruga je završila višu poljoprivrednu školu, inženjerka je stočarstva. – Pokušao sam s bankom dogovoriti poček dok ne nađem drugi posao, ali sluha nije bilo. Neko sam vrijeme radio na crno i još nešto plaćao, ali bilo nam je sve teže, kasnili smo i nakon tri rate zaostatka otkazali su nam ugovor – kaže Predrag Hedl.

Banka se, kaže, naplatila u potpunosti od Croatia osiguranja koje se sad pokušava naplatiti od njega. U međuvremenu se nakupilo i po nekoliko neplaćenih računa za televiziju, za mobitel pa su blokirani i zbog toga.

– Pokrenuo sam obrt i pokušavao uloviti sve zaostatke, ali kamate i drugi troškovi sve bi pojeli. Nikako zagristi u glavnicu… Nakupilo se 15.000 kuna duga. Počeo sam kasniti i s doprinosima za obrt, naraslo je na oko 35.000. Danas je s kamatama došlo do 300 tisuća kuna, a stalno nešto uplaćujem, i EOS Matrixu svaki mjesec po 100 eura – u nevjerici govori Hedl. Dug za TV pretplatu iz 2012. i 2013. sa 750 kuna uspio je doći do 5700. Nešto mu, otkriva, utjeruju odvjetnici iz Hanžekovića&Partnera, nešto iz Leke&Partnera. Dosad je uspio platiti i 82 tisuće kuna Croatia osiguranju za koje ne skriva riječi hvale. – Bili su jako susretljivi, da mogu platiti odjednom, otpisali bi mi i sve kamate. Ne rade dodatne pritiske, nije došlo do dražbe, strpljivo čekaju dok pomalo plaćam – zahvalan je 44-godišnji automehaničar koji se samo pita što bi s tri i pol godine otplate banci, u koji je vjetar to nestalo… Točan iznos duga pokušava utvrditi kod onih kod kojih ga je i napravio.

Na Fini Hedl nije bio četiri godine. Smatra ih nelegalnom institucijom s kojom nije sklopio nijedan ugovor. Oni su, ljutito kaže, “izmišljotina koja pere novac”. Za sedam papira koje je podigao kad je posljednji put otišao u Finu platio je 300 kuna. Kad je dobio poticaj za samozapošljavanje, i to mu je ovrha počistila s računa, piše Večernji.

Facebook Komentari