Plenković traži dodatna pojašnjenja oko savjetničkih ugovora u Agrokoru

Nakon što su visoki iznosi savjetničkih honorara konzultanata iz bivše tvrtke izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka izazvali brojne komentare u javnosti, čini se, s njima će se pozabaviti i premijer Plenković.
Plenković je zatražio dodatnu analizu savjetničkih ugovora, a o svemu bi u ponedjeljak mogao progovoriti i javno, doznaje HRT.

Bivši financijski ministar Borislav Škegro gostujući u Točki na tjedan rekao je da ne vidi ništa sporno u djelovanju povjerenika Ramljaka i ministrice Martine Dalić.

Izjavio je kako zna tko je pisao lex Agrokor. Također je kazao da je “avjetnika u Agrokoru premalo, a da su naknade ponižavajuće.”
Na pitanje zašto nekome treba 140 savjetnika, odgovorio je: “To ne samo da je normalno, to je premalo. Agrokor ima 77 poduzeća. Da imate dva po poduzeću, to je više od 140. Proces koji se provodi nad Agrokorom financijskog i poslovnog restrukturiranja zahtijeva armiju ljudi. Zato je potreban Alix Partners. Tko su oni? To su jedna od vodećih tvrtki specijaliziranih za restrukturiranje tvrtki koje zapadnu u probleme kao Agrokor. Imaju 1600 zaposlenih i djeluju diljem svijeta. Alix Partners su pobijedili na javnom natječaju i dali najjeftiniju ponudu, kad je privremeni upravitelj, u ime vjerovnika raspisao natječaj. Sve su bile renomirane svjetske tvrtke, jedan od njih je bio i famozni Alvarez. Alix Partners je FC Barcelona u nogometu i dobio posao da vodi proces restrukturiranja Agrokora. Ramljak organizira proces u ime vjerovnika. On je onaj koji je domaćin i nudi stol za postizanje nagodbi i u ime vjerovnika koji traže nagodbu i oni su izabrali Alix Partners, koja angažira svoje podizvođače u Hrvatskoj. Za takve vrste poslova nažalost kadrovi koji se vrte u našoj javnosti nisu kvalificirane. Uzimaju ljude koji su završili najeminentnija svjetska sveučilišta, takve ljude traže gdje god oni bili, u kojoj god kompaniji i tako su došli ovi ljudi. Strani vjerovnici su angažirali Alix Partners, a oni su angažirali domaće podizvođače, koje plaća Alix Partners.

Kako zanimljivo: Savjetnici Agrokora skuplji od šefova Alix Partnersa u SAD-u

Facebook Komentari