Glavašević: Apsolutno sam protiv Vučićeva posjeta Hrvatskoj, to je čovjek koji je bio Šešeljev posilnik

Bojan Glavašević gostovao je u Točki na tjedan i komentirao posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Podržavate li dolazak Vučića u Hrvatsku ili mislite da nije trenutak?

To je čovjek čiji posjet ja apsolutno ne podržavam. Dijalog sa Srbijom apsolutno, na institucionalnoj razini, ali da predsjednica pozove tog čovjeka, koji je takve stvari izgovorio, čovjeku koji je bio Šešeljev posilnik, koji je ovoj zemlji nametao kolektivnu krivnju, za nešto s čime ova zemlja nema veze, to je čovjek koji o Hrvatskoj nema dobro mišljenje i nije prijatelj ove zemlje.

Ima li Vučić pravo na promjenu stava prema Hrvatskoj?

On bi morao reći da je promijenio stav, a isprika mislim da je nužna. Milorad Pupovac je moj kolega s fakulteta i u Saboru, ali oko Aleksandra Vučića se ne slažemo, očito. Smatram da nacionalne manjine ne bi trebale ići na konzultacije kod Vučića za svoje pozicije u Republici Hrvatskoj. Pupovac je u zadnje vrijeme vrlo nekonzistentan u svojim stavovima i ovo što je rekao o Vučiću – bio je daleko premekan.

Predsjednica ističe kao argumente činjenicu da se trebamo okrenuti rješavanju konkretnih pitanja koja opterećuju dvije zemlje. Za vas to nije argument?

Problem je da se takva osoba kao uvaženog gosta poziva u RH, bez konzultacija s Vladom. Nije potrebno počastiti Vučića večerom u Zagrebu da bi se dijalog nastavio. Nije nebitno tko je taj čovjek bio i što je sada. Vučić je osoba koja Srbiju drži u šaci. To je čovjek koji je ubojstvo Olivera Ivanovića iskoristio kako bi sat vremena ribao novinare i političke oponente. To je osoba koja je u stanju iskoristiti srebreničku tragediju kako bi sebe promovirao. Ovo je potpuni promašaj predsjednice i pljuska u lice svima onima koji su u ratu patili.

Hoće li Vučićev posjet doprinijeti smanjivanju tenzija?

Nama ne treba Vučić da Hrvatsku učinimo demokratskom državom, kako bi učinili da demokratska većina i manjine funkcioniraju zajedno. To mi moramo učiniti sami.

Share This Article