Ni mafija ne uništava dužnika jer od njega očekuje novac, ali ako država ovrši račune i ne dozvoli ti da platiš svoje obveze….

Ako neki državni zakon može čovjeka pretvoriti u sirotinju, onda to nije dobra država, piše Večernji.

Ni mafija ne uništava dužnika jer od njega očekuje novac, ali ako država ovrši račune i ne dozvoli ti da platiš svoje obveze, onda nešto u odnosu sustava prema građanima nije najbolje osmišljeno.

A, kada se to nazove najboljim zakonom na svijetu, onda bi se ta osoba, ministar, u najmanju ruku trebala zbog tih riječi ispričati deset posto ukupnog stanovništva koje je uvrijedila, ako već nitko od njega ne traži ostavku.

Jer, 320.000 blokiranih građana čini 10 posto odraslih osoba u Hrvatskoj koje mogu imati račune u bankama. Majka svih gafova nekog talijanskog političara prema građanima smatra se izjava tadašnjeg ministra ekonomije Tommasa Padoa-Schioppe koji je 2007. nazvao mlade koji žive kod roditelja “bamboccioni”, odnosno velika djeca koja su još pod majčinim (roditeljskim) skutima.

Tada je mladih do 35 godina koji još žive u roditeljskom domu, jer si ne mogu priuštiti samostalni život, bilo sedam milijuna, dakle više od 10 posto ukupnog stanovništva.

Padoa-Schioppa se ispričao, a nakon toga više nije bio ministar. Postoji niz gafova političara, pa je sadašnji ministar rada Giuliano Poletti kazao kako se lakše nađe posao igrajući mali nogomet nego slanjem molbi, zbog čega se na nj sručila lavina kritika.

Izjava je izvučena iz konteksta (Poletti, naime, drži kako susreti mogu pridonijeti nalaženju posla), kao i ona pape Benedikta XVI., koji je 2010. kazao kako “stalno radno mjesto nije sve” (misleći da vjera dolazi prije svega) i koja je također bila kritizirana.

U Italiji ni agencija za prikupljanje poreza ne smije sjesti nekome na račun, a u Hrvatskoj na zahtjev nekog odvjetnika ili bilježnika Fina može bez ikakve najave oduzeti građaninu novac s računa. Ne samo što banka, nego ni vlasnik računa, ne bivaju obaviješteni da će biti ovršeni. Kazati da je to najbolji zakon na svijetu može samo netko kome nije stalo do sudbine građana koji bi morali moći nastaviti dostojno živjeti i imati mogućnost vraćanja duga. Sve ostalo je najgore, piše Silvije Tomašević u Večernjem listu.

Strinavić Salapiću: Ovršni zakon nastao je voljom stranačke vojske koja je po naputku svojih šefova izručila preko 320.000 blokiranih građana u hranidbeni lanac javnim bilježnicima, odvjetnicima, Fini

Facebook Komentari