Fašničke maske pale na testu kvalitete

Novinarski tim Potrošačkog koda u suradnji s Nastavnim Zavodom dr. Andrija Štampar analizirao je karnevalske maske za djecu. Kupljene maske su bile od umjetne mase, a analizirana je oštrina rubova kod onih maski koji su od tvrđe mase, utvrđivali su se kemijski parametri; toksične komponente, teški metali, amini, azo bojila, formaldehid.

Na testu kvalitete pale su dvije maske. Maska Krinka kupljena u Offertissimi i maska PVC kupljena u Sparu. Sporne maske sadrže toksične ftalate koji su zabranjeni. Ako ste kupili neku od ove dvije maske, postoji mogućnost da će dijete dobiti osip ili bi ftalati mogli ući u njihov krvotok.

Voditeljica laboratorija za predmete široke potrošnje dr. Andrija Štampar Lidija Barušić je nakon analize poručila da proizvodi poput maski koji su pale na testu ne smiju biti prisutne na tržištu odnosno da bi mjerodavne inspekcije sporne maske morale povući iz prodaje.

Ftalati ne bi smjeli biti u sastavu nekog proizvoda, a oznake koje nose neki proizvodi “bez ftalata” zapravo su marketinški trik.

Stručnjaci savjetuju da za vrijeme karnevala treba izbjegavati maske koje prekrivaju cijelo lice, imaju neugodan miris te ih ne treba nositi na licu cijeli dan.

U slučaju naše analize poražavajuće je da, od sedam maski, čak dvije nisu bile zdravstveno ispravne odnosno sigurne iako nose oznaku sukladnosti za europsko tržište, istaknula je urednica emisije Sanja Smiljanić Grubišić.

Facebook Komentari