Nije simpatično: Sastali se Dalić, Ramljak i Beveridge, ministrica zatražila pojašnjenja

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić sastala se jučer u poslijepodnevnim satima s Antom Ramljakom, izvanrednim povjerenikom Agrokora i Alastairom Beveridgeom, partnerom u tvrtki AlixPartners koja je glavni savjetnik za restrukturiranje Agrokora.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić na sastanku je zatražila pojašnjenja vezano uz angažiranje domaćih savjetnika kao podizvođača AlixPartnersa na projektu restrukturiranja ove sistemski značajne posrnule kompanije.

Jandroković progovorio protiv lieblinga Martine Dalić: Nije simpatično i trebat će dati dodatna obrazloženja

Tom prilikom Alastair Beveridge je potpredsjednici Vlade detaljno prezentirao ono što je u zadnjih nekoliko dana i javno više puta objasnio. Gospodin Beverage je ponovio da su podizvođači AlixPartnersa u Hrvatskoj angažirani u skladu s praksom kakvu na ovako složenim projektima tvrtka AlixPartners ima i drugdje u svijetu. Gospodin Beveridge je u razgovoru naglasio kako su AlixPartnersima za obavljanje posla kao što je restrukturiranje Agrokora, što je najveći takav projekat u ovom trenutku u Europi, potrebno poznavanje jezika i tržišta odnosno lokalno znanje, stručnost i iskustvo rada na domaćem i međunarodnim tržištima. Takvu ekspertizu s najboljim referencama koje uključuju prijašnji rad za Morgan Stanley, JP Morgan, Deutsche Bank i Lazard tvrtka AlixPartners je našla u savjetnicima iz tvrtki Altera Corporate Finance i Texo Management po cijeni koja je za njihov angažman manja od cijene međunarodnih stručnjaka, rekao je u razgovoru Alastair Beverdige potpredsjednici Vlade.

Ante Ramljak je potpredsjednici Vlade još jednom prezentirao način odabira AlixPartnersa kao glavnog savjetnika za restrukturiranje, naglasivši da su u konkurenciji s pet drugih renomiranih međunarodnih tvrtki s relevantnim iskustvom dokazali snažne reference na međunarodnim restrukturiranjima, nepostojanje prethodnih poslovnih veza s Agrokorom i/ili njegovim glavnim vjerovnicima i ponudili najpovoljniju cijenu.

Ramljak i Beveridge potpredsjednici su prezentirali i podršku Privremenog vjerovničkog vijeća koje je i javno priopćilo da cijeni rad izvanredne uprave i angažiranih savjetnik, bez kojih, rekli su, ovaj posao ne bi bilo moguće valjano obaviti. Vjerovničko vijeće je također tom prilikom naglasilo kako je postizanje nagodbe u iznimno kratkom zakonom propisanom roku prioritet vijeća.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić na sastanku je od svih savjetnika zajedno i svakog pojedinačno, bez obzira na nacionalnu pripadnost, zatražila maksimalnu profesionalnost, zalaganje i fokus isključivo na postizanje nagodbe i zaštitu radnih mjesta u Agrokoru.

Kriza u Agrokoru i dalje je tema koja iz dana u dan izaziva nove reakcije. Ono što je posebno odjeknulo u medijskom prostoru je informacija kako su mirovinski fondovi imali oko milijardu kuna u dionicama Agrokora čija je vrijednost pala zbog djelovanja Ante Ramljaka i tako su posljedično i mirovinski fondovi ostali bez imovine.

Miroslav Jeličić Purko iz Udruge malih dioničara Agrokora u Dnevniku Nove TV je iznio nove momente o krizi u Agrokoru odnosno probleme s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom. “Gospodin Ramljak je svojim djelovanjem spustio cijenu dionica na jedan do dva posto vrijednosti od Nove godine do kraja prošle godine. On nije bio ni investicijski savjetnik, nije imao pravo pričati o cijeni, povrijedio je dosta propisa i zbog toga smo uputili jedan predložak Hanfi”, rekao je Jeličić Purko u Dnevniku Nove TV. “Mirovinski fondovi su imali oko milijardu kuna u tim dionicama. Danas su oni ostali bez imovine, dok su Knighthead i ostali potezima Ramljaka danas zaradili novac. Novac izlazi iz Hrvatske, netko drugi ga uzima”, upozorio je Jeličić Purko, prenosi dnevnik.hr.

O Ramljaku je danas za N1 govorio i Radimir Čačić. “Ja mislim da, što se tiče Ante Ramljaka, to više nije vezano na političku podršku niti na Vladu. Vlada je svoje tu završila zato jer je sustav takav, zakon je tako napisan. Ramljak ovisi o podršci onih koji su vlasnici Agrokora.”

Facebook Komentari